h

Gemeenteraad 24 september: De nieuwe dienstverleningsovereenkomst HVC

1 oktober 2019

Gemeenteraad 24 september: De nieuwe dienstverleningsovereenkomst HVC

Betalen wij te veel of te weinig voor het ophalen van ons huisvuil.

Deze vraag houdt ons (SP) al lang bezig en wij dachten en denken nog steeds dat we in ieder geval te veel betalen. Hoe zit het ook alweer:

De gemeenten zaten vast aan een wurgcontract met HVC voor 15 jaar. Dat contract was begin dit jaar afgelopen. Het adviesbureau “Buiten” heeft onderhandelt met HVC uit naam van CAW  (is de aandeelhouder). Het advies wat hieruit kwam: een tarief voor het ophalen van het huishoudelijk afval en gft boven de landelijke bovengrens. Dat betekent boven het gemiddelde en daarmee betaalt de burger nog steeds een afvaltarief wat tot de hogere tarieven in Nederland behoort.  Dit advies is voorgelegd aan de Raad op 24 september en tot onze stomme verbazing gingen alle fracties stemden alle fracties behalve de fractie van de SP in met een positieve zienswijze. Zomaar zonder slag of stoot.  Wij vinden het ongelofelijk dat de andere fracties dit hoge tarief accepteren.

De SP fractie heft nog een amendement ingediend om een negatieve zienswijze af te geven op de nieuwe dienstverleningsovereenkomst.

De volgende vijf redenen waren voor ons de aanleiding om dit amendement in te dienen:

1. de te hoge tarieven

2. het risico van het niet halen van de bezuinigingstaakstelling ligt niet op de juiste plek (bij de burgers in plaats van bij HVC

3. de ballotageovereenkomst hoort niet in de DVO

4. het ontbreken van documenten waaraan wel wordt gerefereerd

5. onvoldoende transparantie van de onderliggende kosten HVC

De dienstverleningsovereenkomst wordt afgesloten voor 6 jaar. De meeste fracties gaven aan niet tevreden te zijn maar dat het minder slecht was dan het was en voor verbetering vatbaar. Daar zitten we dus voor de komende 6 jaar aan vast, maar dat vonden de andere fracties geen probleem. Ontzettend spijtig. 

Wij houden u op de hoogte. 

Inge Stemmler raadslid SP

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier