h

Blog

25 maart 2018

Toch dik gewonnen!

Zo'n drie dagen na de raadsverkiezingen in Enkhuizen – woensdag 21 maart 2018 – ontkom je er niet aan om een flinke analyse los te laten op zowel de door onze SP gevoerde campagne als op de verkiezingsuitslag.

Een analyse van de campagne volgt nog. Binnen de verkiezingscommissie en binnen het bestuur zullen we de campagne nog uitgebreid evalueren. Ook zullen de leden hierover mee kunnen praten.

De verkiezingsuitslag is natuurlijk al bekend, en de analyse van die uitslag is begonnen. En mijn eerste conclusie is helder: de SP in Enkhuizen heeft ‘dik’ gewonnen!

Lees verder
5 maart 2018

Bang voor de burger

Landelijk laat D66 liever afluisteren via hun sleepwet, dan naar de burger luisteren via het referendum. Nota bene hun eigen wet, die ze na één keer gebruik zelf weer bij het grof vuil zetten. Kennelijk bang om de burger meer democratische mogelijkheden te geven dan één keer per vier jaar te mogen stemmen.

Maar in Enkhuizen maakt D66 het wel heel bont.

Gebruikelijk is rond verkiezingstijd, dat je de inwoners van Enkhuizen tegemoet treedt, uitleg over jouw partijstandpunten geeft en verantwoording aflegt over het door jouw partij gevoerde beleid de afgelopen vier jaar.

Lees verder
21 januari 2018

column: Marcel Olierook ...stop het potverteren

Politiek bestaat uit keuzes maken. Zo kiest de VVD ervoor om de rijkste 10% mensen te helpen nog méér vermogen en inkomen te vergaren dan de overige 90% van de bevolking. Bijvoorbeeld door de dividendbelasting af te schaffen en de aandeelhouders miljarden cadeau te doen. En D66, de club van chirurgen, artsen, advocaten en andere grachtengordelyuppen, luistert liever mensen af met hun sleepwet, dan naar ze te luisteren via een referendum, die ze ooit een kroonjuweel noemden, maar nu bij het grofvuil hebben gezet.

Lees verder
20 november 2017

Iedereen beïnvloedt iedereen

column  26  - 20 november 2017

Wim Hoogervorst

Nu er een nieuw regeerakkoord is, speelt de vraag weer op ‘wie, op welke plek, en bij wie’ zijn invloed doet gelden. Heikel punt op dit moment is het afschaffen van de dividend-belasting, waardoor de multinationals die in ons land een vestiging hebben, een flink deel van hun winsten niet meer hoeven af te dragen. Daardoor is er meer winstuitkering voor de aandeelhouders mogelijk.  € 1,4 miljard gaan we daardoor missen – wie gaat dat dan betalen? U raadt het goed: de gewone Nederlander!

Lees verder
24 augustus 2017

We roepen even de 'zorg-robot' ...

Het moet ook niet gekker worden: voor de toekomst van de zorg is de komst van grote hoeveelheden robots van groot belang. Zonder de massale inzet van robots in de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de ziekenhuiszorg is het niet mogelijk om aan de stijgende vraag aan zorg in de toekomst te voldoen.

Lees verder
22 juli 2017

Schuld en boete

Gister was ik op een tuinfeestje in Amsterdam. Op enig moment beweerde iemand dat mensen met schulden daar zelf de schuld van zijn en dat je die niet moest helpen. Daar werd ik even boos over.

Ja, er zijn wel mensen die koopziek zijn en verwijtbaar gedrag vertonen. Maar wist u dat meer dan een miljoen mensen in schulden zitten en geen uitweg zien? Wist u dat tweederde van die mensen onder het minimum zitten? En wist u dat het voornamelijk de overheid is aan wie de schulden betaald moeten worden? En dat diezelfde overheid door boetes en straf die schulden laat oplopen?

Lees verder
5 juni 2017

"Waar blijven nou die jongeren?"

Een democratie in een land, in een provincie, in een gemeente, functioneert natuurlijk het best als alle bevolkingsgroepen deelnemen. Zo is er in alle lagen van de democratie veel aandacht voor de betrokkenheid van ouderen, van Nederlanders met een migratieachtergrond, van bijstands-gerechtigden en van jongeren bij wat er in de samenleving speelt. We erkennen allemaal dat betrokkenheid van alle bevolkingsgroepen belangrijk is bij het houden van draagvlak voor onze democratie.

Lees verder
14 april 2017

Buiten de lijntjes kleuren

Buiten de lijntjes kleuren
 
Mijn vrouw was vier jaar, toen haar ouders naar België verhuisden voor het werk van mijn schoonvader.
De eerste dag op de kleuterschool kreeg ieder kind een stuk behangselpapier en wat kleurpotloden van de dienstdoende non.
Driftig begon kleine Willemien te tekenen. Maar oh, oh, dat was helemaal fout. De non zou wel zeggen wat je mocht tekenen en hoe. Voor straf mocht ze die ochtend in de hoek staan. Het plezier in expressie werd zo grondig vernield. Maar dat dit anders kan bewees de beweging voor vrije expressie in Nederland.
 
Lees verder
2 november 2016

De woestijn van Rutte

Heeft u hem ook gehoord, onze premier Rutte? Hij had het over het beleid dat hij en zijn maatje Samson de afgelopen jaren over ons hebben uitgestort. Kiezers met kritiek op dat beleid noemt hij “schreeuwers”.

Hij vindt zichzelf nogal moedig, want “het was de afgelopen jaren een tocht door de woestijn”.

Maar dan wel een woestijn die hij en Samson zelf geschapen hebben door de sociale infrastructuur te verwoesten.

Lees verder
10 juli 2016

Cijfers

Hoera! Afgelopen maand is mijn levensverwachting met bijna 7 jaar gestegen. Hoewel….?

De rekenmeesters van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) kwamen met het blije bericht dat ik, geboren in 1950, wel 85 jaar zou worden. Terwijl de cijferaars van de levensverzekeringsmaatschappijen vorig jaar nog rekenden op 78,4 jaar. Wonderlijk? Welnee. Het CBS is een politiek instrument in handen van het Kabinet. En als je een politieke discussie voert over aantasting van onze pensioenen en het verhogen van de AOW leeftijd, dan is manipulatie met cijfers een logisch middel.

Lees verder

Pagina's

U bent hier