h

Visie van de SP tijdens sportdebat RSG 12 februari 2018

14 februari 2018

Visie van de SP tijdens sportdebat RSG 12 februari 2018

Foto: Wim Stolk

SportBeweegt organiseerde op maandag 12 februari in de RSG een sportdebat. Vier jaar geleden hebben ze daartoe ook het initiatief genomen. Omdat daar, vanwege de tijd niet de hele visie ter sprake is gekomen vindt u hier de verdieping. 

In de afgelopen vier jaar en dan vooral in de eerste jaren, heeft SP wethouder Marcel Olierook hard gewerkt. In het SP verkiezingsprogramma hadden we opgenomen dat sport op de Immerhorn blijft en dat er een plan moest komen om het achterstallig onderhoud weg te werken en dat is ook opgenomen in het coalitieakkoord.

Er is een kadernota sport en bewegen tot 2030 gekomen. Samengesteld in samenwerking met de verenigingen, stichting Welzijn, het onderwijs en de gemeente Enkhuizen. Unaniem aangenomen in de raad. Een knappe prestatie!

De eerste stap uit dit plan was het realiseren van twee kunstgrasvelden voor de voetbalvereniging en een derde kunstgrasveld voor DTS en de hockeyvereniging, die vooralsnog buiten Enkhuizen moest trainen. Ook een geweldig resultaat!

Vanuit het plan tot 2030 is een uitvoeringsnota 2016-2018 ontstaan. Een actieplan voor deze jaren. Ook unaniem aangenomen in de raad en tot stand gekomen met bovengenoemde partijen.

Het debat bestond uit vier stellingen waarna de zaal vragen kon stellen.

D66 was de grote afwezige. Wij begrijpen dat wel, want zij hebben in het verkiezingsprogramma opgenomen dat de gebruikers de sportaccommodaties draaiende moeten houden al dan niet met derden. De gemeente draagt meer dan 85% bij in deze kosten. De verenigingen zullen dit niet overleven en met zo’n boodschap wil je niet deelnemen aan een debat georganiseerd door de verenigingen. Die bezorg je daarmee een hartaanval en zeker geen sporthart zoals de eerste stelling luidde.

 

Eerste stelling: Enkhuizen mist een sporthart.

Wat ons betreft leggen we dat uit als we missen een hart voor sport en we missen een hart waar sport centraal gesitueerd is.

In de afgelopen vier jaar en dan vooral in de eerste jaren, heeft SP wethouder Marcel Olierook hard gewerkt. In het SP verkiezingsprogramma hadden we opgenomen dat sport op de Immerhorn blijft en dat er een plan moest komen om het achterstallig onderhoud weg te werken en dat is ook opgenomen in het coalitieakkoord.

Er is een kadernota sport en bewegen tot 2030 gekomen. Samengesteld in samenwerking met de verenigingen, stichting Welzijn, het onderwijs en de gemeente Enkhuizen. Unaniem aangenomen in de raad. Een knappe prestatie!

De eerste stap uit dit plan was het realiseren van twee kunstgrasvelden voor de voetbalvereniging en een derde kunstgrasveld voor DTS en de hockeyvereniging, die vooralsnog buiten Enkhuizen moest trainen. Ook een geweldig resultaat!

Vanuit het plan tot 2030 is een uitvoeringsnota 2016-2018 ontstaan. Een actieplan voor deze jaren. Ook unaniem aangenomen in de raad en tot stand gekomen met bovengenoemde partijen. Er is een betere subsidieregeling gemaakt.

Wat ons betreft wordt Immerhorn ook ons fysieke sporthart. Niet voor de schoolgym. Die moet in de nabijheid van de scholen blijven maar die gelegenheid is er ook in Enkhuizen.

In het onderzoek wat gedaan is naar de Immerhorn staat ook dat de kantines en de kleedkamers moeten worden gerenoveerd. Een forse investering. Als sporthal de Sprong niet in de stad wordt terug gebouwd maar op onze eigen grond op de Immerhorn is dat onze euro’s zo effectief mogelijk inzetten. Die grond is beschikbaar doordat er nu kunstgrasvelden zijn neergelegd.

De vrije grond in de stad kan verkocht worden voor woningbouw. Een gymzaal kan bij de brede school worden gebouwd maar ook de gymzaal bij de Kuipersdijk heeft voldoende ruimte, ook al deze niet in het onderzoek meegenomen.

Vier jaar terug schreven de Dindua, Westfrisia, DTS en de hockeyvereniging hun dromen voor de Immerhorn op. De hele dag  een bruisend hart vol activiteiten. Sporten, vereenzaming tegengaan, zelfs kinder- en buitenschoolse opvang.

Multifunctioneel. Binnen en buitensport verbindt je met elkaar en dat stimuleert nieuwe vormen van sport.

De investering in kleedruimtes en douches worden dan met deze nieuwbouw gecombineerd.

Inventief en creatief met de weinige beschikbare middelen omgaan om het maximale te bereiken. De raad heeft maar of een heel klein deel van het budget nog iets te zeggen. Een groot deel zit in gemeenschappelijke regelingen, waarin de gemeente deels verplicht, deels vrijwillig eelneemt en deels in zaken die al zijn afgesproken.

Verenigingen hebben er niets aan om gouden bergen te beloven, zoals door meerdere partijen wordt gedaan. Maar waarvan we over vier jaar moeten constateren dat er niets van is terecht gekomen. Men heeft meer aan een realistische voorstelling van zaken.

En dit sporthart levert ook een aandeel in bewegen voor ouderen.

Zo besparen we op de zorg door bewegen te stimuleren en gezondheid te bevorderen en houden we meer geld over voor andere zaken. Creatief en inventief.

Vroeger leefde je na je pensioen misschien nog 10 jaar, tegenwoordig nog wel 25 jaar. Er ligt tegenwoordig nog een heel leven na de pensioendatum, maar gezond oud worden met een fijn sociaal netwerk is een hele kunst. Sport en bewegen zorgen voor ontspanning en houdt mensen gezond. Iedereen moet mee kunnen doen, ouderen, jongeren ook uit gezinnen met een laag inkomen, mensen met een beperking, chronisch zieken. Daar is, na jaren waarin niet veel is gebeurd, een start voor gemaakt in de kader en uitvoeringsnota. Aan de slag, zoals sportwethouder Marcel Olierook heeft gedaan met visie en doortastendheid. Binnen het maximale wat kan. Onderzoeken en rapporten, daar hebben we er genoeg van gehad.

Het parkeerprobleem zal voor het grootste deel opgelost worden bij de herinrichting van de REZ. En dat er op hele drukke dagen een parkeerprobleem zal blijven is ook een kwestie van afstemming tussen de gebruikers van de Immerhorn en het REZ onderling.

Tweede stelling: Het doelgroepenbeleid van de gemeente heeft bewezen tot meer bewegen voor jongeren en senioren te leiden.

Dat is een stelling die moeilijk te checken is. Maar daarvoor hebben we de uitvoeringsnota opgesteld. Wel heeft onze wethouder er voor gezorgd dat er een tienerwerker en een tienercentrum is bijgekomen. Ook een extra jongerenwerker is/wordt aangesteld, waarbij het stimuleren van ongeorganiseerde sport en verbinding leggen met de reguliere sportverenigingen een belangrijke opdracht is, gebruik makend van de buitenruimte. De Pannakooi, het Streekbos en het REZ.

Ook is er veel geld geïnvesteerd in het armoedebeleid, zodat kinderen uit gezinnen met een schraal inkomen toch kunnen sporten. De jeugdpas die wij willen introduceren doet daar nog een schepje bovenop. Voorwaarden scheppen is een taak van de gemeente, maar aantrekkelijk zijn voor nieuwe sporters en leden vasthouden is ook een verantwoordelijkheid van de verenigingen. Nog steeds is het zo, dat we qua ledenaantallen onder het landelijk niveau zitten als het om georganiseerde sport gaat. Daar moeten we met elkaar de schouders onder blijven zetten, zoals Marcel Olierook mee begonnen is.

Goed doelgroepenbeleid door bijvoorbeeld bewegen te stimuleren en gezondheid te bevorderen zal op den duur zorgkosten besparen. En dat geld kunnen we weer inzetten voor  andere zaken. Creatief en inventief met het beschikbare geld omgaan.

Stelling drie: Zorgdragen voor voldoende up-to-date sportaccommodaties is een taak van de gemeente Enkhuizen.

Ja, dat klopt. Want kijk nou eens naar de het plan voor de sport tot 2030, die samen met maatschappelijke organisaties, het onderwijs en de sportverenigingen is gemaakt. Daarin wordt door alle partijen expliciet aangegeven dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

Het allergrootste deel van de kosten wordt door de gemeente betaald.

Jaren lang was het zo, dat een investering in sportaccommodaties voor één derde door de gemeente en voor twee derde door de sportverenigingen zelf opgehoest moest worden. Onze wethouder heeft dat met de investering in de kunstgrasvelden omgedraaid. Twee derde werd door de gemeente betaald. Dit heeft het wel mogelijk gemaakt dat de kunstgrasvelden er nu liggen. De kosten voor de Immerhorn zijn toen berekend een bijdrage van € 10.000 per jaar door de verenigingen en € 400.000 door de gemeente. Dus doe niet, zoals het CDA roept, die overigens zelf in dit college zat ten tijde dat dit is besloten, dat de gemeente schandalig bezig is en dit teruggedraaid moet worden. Simpele voorstelling van zaken. Nogmaals: Creatief en inventief met het beschikbare geld omgaan. Gouden bergen beloven kunnen we allemaal.

Al tientallen jaren maken jeugd èn volwassenen gebruik van het sportpark Immerhorn. Is het te donker, dan passen we dat aan. Is er een parkeerprobleem dan stimuleren we het gebruik maken van de fiets, voor zover men in staat is om te fietsen.

Waar we ons ontzettend aan gestoord hebben is dat PvdA wethouder Luyckx zich meende te moeten bemoeien met het verkiezingsdebat. Schandalig heb ik het genoemd. Hij kondigde een rapport aan. Dit rapport was bij een aantal debaters wel en bij een aantal niet bekend. Maar daaruit te citeren zoals PvdA voorman Sandstra deed, is ongepast en betitelen we maar als een beginnersfout.

Stelling vier: De gemeente speelt geen rol binnen de samenwerking tussen sport en bewegen, onderwijs en welzijn als voorwaarde voor een vitale en gezonde Enkhuizer samenleving.

Met deze stelling zijn wij het oneens. Het is ook in tegenspraak met de het plan voor de sport tot 2030. Alle genoemde partijen zijn betrokken geweest bij het schrijven van deze kadernota en hebben deze nota onderschreven. Het is juist de gemeente die de regiefunctie hierin heeft en niet alleen middelen ter beschikking stelt. De gemeente kan initiatieven nemen om partijen bij elkaar te brengen, zoals tot nu toe ook gedaan is. De gemeente heeft een verbindende rol. Ziet u dat de vrijwilligers van uw vereniging of van SportBeweegt dat er als extra taak bij doen? Terwijl er al zoveel taken te verrichten zijn?

Ook hierin is de samenwerking tussen verenigingen, welzijn, onderwijs en de gemeente noodzakelijk. Dus niet alleen de bal bij de verenigingen neerleggen maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid met alle partijen.

De gemeente maakt het wat de SP mogelijk dat iedereen kan sporten. De jeugdsportpas die er nu al is kan je gebruiken om op te laden met een saldo voor kinderen die moeten opgroeien in armoede. De accomodaties moet je multifunctioneel gebruiken voor kinderen, ouders en ouderen. Met een topbezetting om het gebruik optimaal te benutten.

Margreet Keesman

 

 

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier