h

Zuzu moet blijven - teken de petitie

15 oktober 2017

Zuzu moet blijven - teken de petitie

Het verhaal van Zuzu, Ali en hun moeder

In 2015 hielpen vele Nederlanders in de sporthallen waar vluchtelingen uit de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten werden opgevangen. Een van hen was een inwoner van Enkhuizen. Gegrepen door de verhalen raakte hij bevriend met Khansaa en haar kinderen Ali en Zuzu en heeft hen door de jaren heen gevolgd. Inmiddels zijn Khansaa en haar kinderen 7 AZC’s verder en wonen nu in het AZC in Amersfoort. Moeder is uitgeprocedeerd en moet met haar kinderen terug naar Irak.

Khansaa woont met haar twee kinderen in een kamer van 2 bij 2,5 m2. De Enkhuizer nam Ali af en toe mee om hem wat lucht te geven. Hij heeft hier al twee jaar vol enthousiasme meegeholpen met het Huttendorp. Zo heeft de jongerenwerker zich ook het lot van Khansaa, Ali en Zuzu aangetrokken en de Enkhuizer politici benaderd.

Zuzu is vijf, heeft het Syndroom van Down en is in zijn ontwikkeling een jongetje van nog geen twee jaar oud. Zijn moeder Khansaa vluchtte twee jaar geleden samen met hem en zijn oudere broer Ali (16) van Syrië naar Nederland. Haar man en dochter moest ze noodgedwongen achterlaten.

Het was niet de eerste keer dat Khansaa op de vlucht sloeg. In 2004 verliet zij Irak voor de opstanden na de tweede Golfoorlog. Zij zocht haar heil in Syrië, het geboorteland van haar man. Zuzu werd hier geboren en het leek er veilig, totdat ook in Syrië de oorlog uitbrak.

Wat doe je als moeder met een kindje met het Syndroom van Down en een kwetsbare gezondheid? Die breng je in veiligheid. Twee jaar later is Zuzu hier in Nederland nog steeds bang voor water. Het herinnert hem aan de barre tocht in een opblaasbootje over zee, op weg naar vrede en veiligheid.

Khansaa en haar zoons vonden veiligheid in Nederland, maar rust is er nog steeds niet. Achter Zuzu’s lach schuilt een getraumatiseerd jongetje dat ‘s nachts niet met het licht uit durft te slapen.

Khansaa is bezorgd over de toekomst van haar kinderen. Zeker nu de IND hen wil uitzetten naar Irak. Alleen omdat Khansaa daar geboren is. Zuzu maakt in Irak geen schijn van kans. Hij komt daar in een vluchtelingenkamp, waar zijn zwakke luchtwegen niet bestand zijn tegen de slechte hygiënische omstandigheden. Zijn ontwikkeling zal keihard achteruit gaan.

Net als toen hij van het asielzoekerscentrum in Den Helder naar Amersfoort verhuisde en hierdoor vier weken niet naar het orthopedagogisch dagcentrum kon. Zonder professionele begeleiding veranderde Zuzu van een vrolijk, innemend jongetje in een heel ongelukkig en angstig kind.

Inmiddels heeft Zuzu op het orthopedagogisch dagcentrum in Amersfoort weer een paar woordjes en liedjes geleerd. Hij is dol op knutselen, maar in een Irakees vluchtelingenkamp is hier geen gelegenheid voor. Alles wat hij leerde, zal in no time uit zijn geheugen verdwijnen. De kinderarts en psycholoog die hem nu begeleiden, zeggen het ook:  In Irak zal Zuzu fysiek, mentaal én in zijn ontwikkeling enorm achteruit gaan. Zuzu is in Irak niet veilig. Zijn moeder als alleenstaande vrouw zeker ook niet. En grote broer Ali? Ook hij gaat in Irak geen veilige toekomst tegemoet.

Irak veilig(?), volgens de IND wel…

Het reisadvies voor Irak is erg duidelijk, Blijf thuis, keer om, ga niet: Reisadvies Irak

Ook UNICEF rapporten tonen de totale chaos…   UNICEF_Iraq_Humanitarian_Situation_Report_-_July__2017.pdf

De UN rapporten met burger slachtoffers van het geweld geven geen hoop op veiligheid: United Nations Iraq

Geweld is één ding maar de WHO (World Health Organization) heeft zelfs een speciaal waarschuwingssysteem  om alle besmettelijke ziekten in de gaten te houden… EWARN – Dashboard  Bedenk hierbij dat kinderen met Downsyndroom extra vatbaar zijn voor infectieziekten door een lagere weerstand.

De UNHCR vraagt overheden van aangesloten landen, dus ook Nederland,  met klem geen mensen terug te sturen naar Irak: UNHCR POSITION ON RETURNS TO IRAQ

Ook het tijdens de procedures gebruikte Algemeen Ambtsbericht over Irak  (nov. 2016) geeft duidelijk aan dat Irak niet veilig is voor:

  • Soennieten
  • Palestijnen
  • Alleenstaande vrouwen

Over de zeer slechte positie van (verstandelijk) gehandicapten wordt niets gemeld.

De Verenigde Naties hebben op 20 november 1989 unaniem het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen, oftewel het Kinderrechtenverdrag.

Nederland ratificeerde het Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995 en is sindsdien verplicht het na te leven.

In artikel 23 van dit verdrag onderschrijft het duidelijk de kwetsbare positie van kinderen met een handicap. Een kind dat geestelijk of lichamelijk gehandicapt is, heeft recht op bijzondere aandacht en zorg.

De overheid dient het recht van het gehandicapte kind op een waardig en zo zelfstandig mogelijk leven te waarborgen, zodat het kind actief kan deelnemen aan de maatschappij en zorgt voor bijstand om de toegang tot onder meer onderwijs, recreatie en gezondheidszorg te verzekeren.

Gedeeltelijke verdragstekst:

De Staten die partij zijn, erkennen dat een geestelijk of lichamelijk gehandicapt kind een volwaardig en behoorlijk leven dient te hebben, in omstandigheden die de waardigheid van het kind verzekeren, zijn zelfstandigheid bevorderen en zijn actieve deelneming aan het gemeenschapsleven vergemakkelijken.
De Staten die partij zijn, erkennen het recht van het gehandicapte kind op bijzondere zorg, en stimuleren en waarborgen dat aan het daarvoor in aanmerking komende kind en degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn of haar verzorging, afhankelijk van de beschikbare middelen, de bijstand wordt verleend die is aangevraagd en die passend is gezien de gesteldheid van het kind en de omstandigheden van de ouders of anderen die voor het kind zorgen.

Kijk voor meer informatie over kinderrechten op: www.kinderrechten.nl

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil Zuzu uitzetten naar Irak. Hier komt dit kwetsbare jongetje in een levensbedreigende situatie terecht.

Zie ook https://www.ad.nl/amersfoort/snelle-uitzetting-dreigt-voor-verstandelijk-beperkte-zuzu-5~a7fd0424/

De oproep is daarom:

Teken de petitie www.zuzumoetblijven.nl ; maar deel deze zoveel mogelijk zodat zoveel mogelijk mensen deze petitie tekenen en Zuzu kan blijven en kans op leven heeft.

 

 

 

 

Reacties

zuzu hoort hier thuis

Hopende dat Blok inziet dat dit jongetje de nodige zorg in Nederland kan krijgen en zeker niet uitgezet gaat worden.

geachte minister in demistionair kabinet ,ook als rooierakker -zaanstreek- weet ik wat naaste liefde is ,probeer u te realiseren in welke ellende het leeft en erger waar het in terecht komt ,middeleeuwse islam iedologie laat haar en d'r moeder blijven . in drachten ,waar ik nu woon zitten 1000 zoekers al 3jr en dan dat ene halve gezinnetje uit elkaar rukken ,kloten van theun roger drachten

minister zu zu moet blijve nsamen met z'n moeder

Gewoon humaan nadenken minister, zij horen gewoon hier te blijven

Gewoon je geweten laten handelen.

Zuzu moet blijven omdat het slecht is voor hem om terug te gaan naar Irak en uiteraard moet zijn moeder bij hem kunnen blijven

Ik vind dat de wet haar plichten wat vaker moet naleven, ze hebben immers deze wetten zelf gemaakt, dus zijn ze er niet voor niets!

van mij mag Zuzu blijven

Blijf toch aan het kind denken en niet politiek.

Het belang van dit staat toch voorop, niet iets politieks naar mijn mening.

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier