h

Actie: Buslijn 138 moet blijven!

5 september 2014

Actie: Buslijn 138 moet blijven!


Gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) van Gedeputeerde Staten Noord-Holland heeft besloten tot het opheffen van buslijn 138 (Enkhuizen, Andijk, Wervershoof, Grootebroek). Ook heeft zij vergelijkbare bezuinigingsplannen voor de lijnen 161 (Ursem), 140 (Haarlem-Uithoorn) en 34 (Den Helder).
De SP vindt dat onze bus, lijn 138,  moet blijven rijden. Het is een ordinaire bezuiniging.

Al  een aantal jaren wordt er behoorlijk gerommeld met de dienstregeling rond buslijn 138.  Regelmatig werd de route van de bus gewijzigd. Bussen moesten ineens eerder vertrekken dan de trein aankwam. Zo verdween de aansluiting op de treinen. De trein hoeft maar een paar minuten vertraging te hebben of je mist de aansluitende bus.

Het opheffen van buslijn 138 is niet meer dan een ordinaire bezuiniging. Gevolg is dat onze burgers, waaronder veel senioren, studenten en mensen met een beperking straks afhankelijk worden van een buurtbus met vrijwilligers. Betaalde chauffeurs verliezen hun baan. Kortom: verdringing van arbeidsplaatsen, iets waar de SP fel tegen gekant is.

Openbaar vervoer is een overheidstaak. Openbaar vervoer heeft als taak mensen te vervoeren. Naar werk, naar school, naar dagbesteding, naar je (verplichte) vrijwilligerswerk. Het wegbezuinigen van openbaar vervoer staat haaks op de slogan van dit kabinet dat we toe moeten naar een 'participatie-maatschappij'.
Hoe moet je participeren als je nergens meer kunt komen? Kwetsbare groepen worden getroffen.

De SP voert actie voor volwaardig openbaar vervoer in onze regio. Voor een lijnbus die rijdt op afgesproken tijden met een dienstregeling die is afgestemd op ander openbaar vervoer.
Daar gaan we voor. U toch ook?

A.s. maandag zal de SP in de Provinciale Staten vragen stellen over dit onzalige plan. Helaas is dit deel van de vergadering besloten, zodat u tijdens deze vergadering niet uw stem mag laten horen. Daarom zal de statenfractie van de SP dit onderwerp voor de eerstvolgende vergadering, op 20 oktober a.s., als formeel agendapunt laten noteren.

Laat nu al uw stem horen door het ondertekenen van de petitie tegen de opheffing van lijn 138. Dat kunt u hier on-line doen, maar ook persoonlijk tijdens onze aktie op zaterdag 13 september a.s.

Op die dag is de SP van 13.30 tot 15.30 uur te vinden rond het station van Enkhuizen en in de binnenstad.

Kom een kijkje nemen, en reis mee met ons "alternatieve OV", zodat u zelf kun ervaren hoe uw vervoer er in de toekomst misschien uitziet als buslijn 138 wordt opgeheven.

Margreet Keesman
fractievoorzitter SP- Enkhuizen

Teken hier de petitie!

Lees hier een aantal reacties op onze petitie

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier