h

Handen af van de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor Westfriesland

30 januari 2012

Handen af van de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor Westfriesland

De Telegraaf Media Groep wil de uitgeverij van het Noord-Hollands Dagblad opheffen; binnen de redactie vreest men dat daarmee het einde van de regionale kranten als de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor Westfriesland nabij komt. De SP ziet ook niet in waarom een winstgevende lokale krant zou moeten verdwijnen: Enkhuizen en West-Friesland hebben veel baat bij hun eigen kranten.

Het Noordhollands Dagblad verschijnt in acht regionale edities: Alkmaarsche Courant, Schager Courant, Helderse Courant, Enkhuizer Courant, Dagblad voor West-Friesland, Dagblad Waterland, Dagblad Zaanstreek en Dagblad Kennemerland.

Elke editie heeft een katern met nieuws uit de eigen regio. Dat deel van de krant wordt gemaakt op de regioredacties. Ruim de helft van de 150 journalisten werkt op zo'n regioredactie.
De overige katernen, die in alle edities gelijk zijn, worden gemaakt op de centrale redactie in Alkmaar.

Boven het Noordzeekanaal richtten de eigenaren van de Alkmaarsche Courant, Helderse Courant, Schager Courant, Dagblad voor West-Friesland, Dagblad Kennemerland en De Zaanlander in 1946 de Verenigde Noordhollandse Dagbladen (VND) op. In 1953 neemt de VND de in 1870 opgerichte 'Enkhuizer Courant' over. De in 1905 opgerichte 'Onze Courant' verschijnt na de Tweede Wereldoorlog onder de naam 'Noordhollands Dagblad' en treedt in 1981 toe tot de VND. De zeven regionale dagbladen van de VND voeren vanaf dat moment de naam 'Noordhollands Dagblad' in de kop.
Sinds jaar en dag kent onze regio dus een eigen Courant.

Jaren lang opereerde het Dagblad zelfstandig, maar op 1 januari 1992 fuseren VND en Damiate tot de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC).
Een jaar later wordt Telegraaf Media Groep N.V.(TMG) de enige aandeelhouder van de HDC. Na een reorganisatie, waarbij onder meer alle uitgeverijen worden samengevoegd, gaat de HDC vanaf 1 januari 2004 verder onder naam 'HDC Media'. Afgesproken werd dat zij nog wel onafhankelijk en zelfstandig het lokale nieuws mochten verzorgen. Tot zover de geschiedenis…

De Plannen
Onlangs kwam ons ter ore dat de Telegraaf Media Groep plannen heeft om de lokale kranten waar zij verantwoordelijk voor is de das om te doen. Onze eigen Enkhuizer Courant en Dagblad voor Westfriesland horen daarbij. In verschillende persberichten lezen wij: ”Het regionale dagblad vreest voor haar bestaan als zelfstandig dagblad als de Telegraaf Media Groep (TMG) de plannen doorzet om de uitgever van de regionale kranten, HDC Media, als aparte uitgeversmaatschappij op te heffen.”
Gevreesd wordt dat de bezuinigingen van TMG zullen betekenen dat de Enkhuizer Courant en Dagblad voor Westfriesland geen lokale redacties meer zullen hebben en het lokale nieuws voortaan in een bijlage van de Telegraaf opgenomen zal gaan worden.

Kortom: wellicht in de toekomst geen regionale dagbladen in Noord-Holland meer op de deurmat en op de Ipad, maar de Telegraaf met een regionale bijlage.

VillaMedia: "Journalisten ‘pislink’ op de top van TMG"

Goed resultaat
Opmerkelijk is dat de Telegraaf in haar eerste halfjaarverslag nog schrijft dat het resultaat over het eerste halfjaar 2011 vrijwel gelijk is aan de vergelijkbare periode vorig jaar en dat zij om de positie op de lokale internetmarkt te versterken investeringen hebben gedaan in bijvoorbeeld dichtbij.nl. Het lijkt ons duidelijk dat de Enkhuizer Courant met haar oplage van 33.000 en het Dagblad voor Westfriesland (76.000) nog altijd voldoen aan een lokale behoefte. Onze kranten doetn het dus, ondanks de crisis, best goed.

Het waarom
Het mag duidelijk zijn dat de Telegraaf Media Group al deze wijzigingen alleen maar wil doorvoeren om de winstcijfers te maximaliseren en de aandeelhouders tevreden te houden. Huurlingen van de aandeelhouders dus. Dat de lezers in de Kop dan minder lokaal en alleen nog Telegraaf gekleurd nieuws hebben is voor TMG geen punt.
Redacteuren hielden de TMG-top voor dat in dat geval veel abonnees van HDC-kranten zullen weglopen. Donderdagmiddag zal de HDC-redactie zich tijdens een speciale vergadering op de ontstane situatie beraden.

Internet sites
Ook inzake de benadering van Internet-gebruik zijn er verontrustende TMG-plannen...
Onderdeel van de huidige structuur is de website Vandaag.nl. Op die ‘hyperlokale’ site (komende zaterdag precies een jaar geleden gelanceerd) kunnen ook burgers bijdragen leveren. “Dat levert soms goede tips op voor de redactie”, zegt Peter Beije van het Haarlems Dagblad.
Binnen TMG bestaat echter nog een hyperlokale site: Dichtbij.nl. Die site heeft lokale pagina’s in heel Nederland, terwijl Vandaag.nl alleen aanwezig is in het verspreidingsgebied van de HDC-dagbladen (Noord-Holland en de regio Leiden). Volgens journalist Beije was er sprake van dat er maar één site zou overblijven. Beije: “Als die twee sites samen zouden gaan, dan zouden wij onze haarvaten in de samenleving verliezen. Dichtbij.nl heeft ook een wat andere teneur, een iets andere beleving.”

Steun van de SP
De SP vindt dat de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor Westfriesland nog steeds een belangrijke rol speelt in het informeren van inwoners van Schagen en omstreken over nieuws en ontwikkelingen in de Regio. En daarom steunt de SP de dagbladen in haar strijd voor het voortbestaan als journalistiek onafhankelijk regionaal dagblad.

Laat onze eigen regionale krant niet verloren gaan!

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier