h

COLUMN - Bert Putters / Judas

17 juli 2010

COLUMN - Bert Putters / Judas

“Het boeit me te zoeken naar de oorzaken van zoveel collectieve emotie”, schrijft Jozef Punt in zijn column op de website van het Bisdom Haarlem en Amsterdam. Terwijl de kerk en dus ook het Bisdom denkt aan WK, geeft het te denken dat diezelfde Bischop als hoofd van deze Kerkprovincie zijn pastoor zijn functie ontneemt. Die Pastoor Paul Vlaar, gaat zijn kerkgangers voor in een gebed om Nederland Wereldkampioen te laten worden.

“Door de voet en/of hand van god”. Het laatste is niet gelukt. Wel voor Spanje. “De voet van de doelverdediger”. Paul Vlaar lijkt wel de wederopstanding te worden van Menno Simonz / Maarten Luther. Die gingen de gelovigen ook voor in een andere leer dan Rome eiste. Alleen Paul doet het echter wel in de leer van Rome, met een invulling van deze tijd; 2010. “Ik heb hem meegemaakt bij een begrafenis en bij een trouwerij! Ik krijg nog steeds de tranen in mijn ogen”, zegt een mevrouw uit Castricum voor de Radio.

“Al ben ik geen bijzondere voetbalfan, toch werd ook ik meegesleept in het Oranjegevoel.”, schrijft Punt verder in zijn column. Is hij stiekem naar de kerk in Obdam geweest. En heeft hij ook die Oranje tik meegekregen hebben als al die “gelovigen” in de kerk. Punt staat volgens mij niet meer in het leven en mist deze Bisschop elk realiteitsgevoel. Anders schrijf je een dag na de finale deze column en stuur je voor onbepaalde tijd een Pastoor naar het seminarie om daar na te denken en te bidden over jouw “zonden”. Zonden die hij niet heeft beleid, maar wel de mensen aan het denken heeft gezet hoe de samenleving op dit moment leeft en doet.

“Het Oranjegevoel is een soort onderdompelen in collectieve emotie en saamhorigheid”, schrijft Punt verder in zijn column. Hij legt hier de vinger op de juiste plek. Dit gevoel heeft Paul Vlaar ook aan zijn parochie willen geven. In plaats hem te schorsen, had de pastoor een zege moeten krijgen van deze conservatieve Bisschop. Vooral omdat de Internationale en Nationale Roomse Kerk in een aantal strafrechtelijke gevallen is verwikkeld.
“Een mens heeft er recht op om trots te zijn op zijn volk en vaderland, op zijn eigen cultuur en natie”, schrijft de Bisschop verder. Woorden die ik vaker heb gehoord in dit verband en gebezigd door uiterst rechtse politici. Gevaarlijke uitspraken door een hooggeplaatste kerkvertegenwoordiger. En eigenlijk discriminerend naar de vermenging van het elftal wat ons land daar in Zuid-Afrika heeft vertegenwoordigd. Van een straatschoffie uit Utrecht tot een Allochtoon afkomstig van de Molukken, Marroko en/of Suriname. Pastoor Vlaar heeft echter die culturen wel bij elkaar gebracht. Zelfs een oecumenisch huwelijk heeft hij vele malen geregeld met de plaatselijke dominee.

Door de uitspraken “Volk en Vaderland” dient niet Paul Vlaar, maar Jozef Punt uit zijn ambt te worden ontheven. En is hij de “Judas” in een kerk die langzaam afglijd naar een instituut die niet meer past in deze samenleving.

Bert Putters, Statenlid in Noord-Holland

Hem, 16-07-2010

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier