h

Verslag SP-congres zaterdag 24 april

1 mei 2010

Verslag SP-congres zaterdag 24 april

Zaterdag 24 april gingen onze afgevaardigden Pien van der Kleij, Peter Degens en Bert Putters naar het verkiezingscongres in Amsterdam. Onder het motto "Grote Schoonmaak" werd het startsein voor de verkiezingscampagne gegeven. Pien van der Kleij maakte dit verslag.


Rond 9 uur waren Peter en ik bij de Convention Factory, we konden ons direct laten inschrijven en werden verwelkomd door Remine Alberts-Oosterbaan, raadslid te Amsterdam.
Koffie en thee stonden voor ons klaar met een assortiment heerlijke koekjes. Het een en ander gekocht. Bert Putters liepen we al snel tegen het lijf en met ons drieën zaten wij vooraan, direct achter de pers.
Riet de Wit leidde de dag samen met een heer, zijn naam ben ik vergeten. Voor de pauze moesten we stemmen op de 50 kamerleden die op de lijst staan. Daarna heeft Jan Marijnissen vier schoonmakers geinterviewd, jarenlang zijn ze onderbetaald, maar vlak voor ons congres hebben zij de strijd gewonnen dankzij hun standvastigheid, de vakbond en de SP. Daarna werden 2 werknemers van een catering, een thuiswerkster en een vrouw die werkt bij VSP, een onderdeel van TNT-post, slechts 4 euro bruto per uur krijgt zij, net zo schandelijk als bij Sand en Select-Mail, geinterviewd.
Verder werd er een film vertoond van Agnes Kant, een compilatie van haar 20 jaren lange strijd voor een goede (thuis)zorg. In de kamer heeft zij een wet ingediend om de marktwerking in de thuiszorg te verbieden en zij heeft gelijk gekregen. De film liet zien dat zij met hart en ziel werkte en streed voor een betere (thuis)zorg. Na de film werd ze luid toegejuicht. Zeer ontroerend, de tranen sprongen in mijn ogen. Zij is echt, daar kan Femke Halsema een voorbeeld aan nemen, die zit alleen maar mooi te wezen in uitzendingen op televisie, maar dit heb ik haar nog nooit zien doen. Gelukkig stond Agnes lachend de ovatie in ontvangst te nemen en zij kreeg een mooie bos bloemen.

Pauze, het stembiljet in de stembussen deponeren. Er stonden verrukkelijke hapjes voor ons klaar. Heerlijke en eerlijke producten, diverse soorten stevig bruin brood, diverse kazen, salades en ham. Alles smaakte voortreffelijk en de beroemde rooie SP-soep werd ook uitgedeeld. Een werkneemster van de catering in de Factory heb ik gevraagd hoe haar baas voor zijn werknemers is. "Prima", antwoordde zij, "Wij hebben het net zo goed als jullie nu." En inderdaad was onze verzorging prima. Wat mij opviel was dat bijna iedereen zijn afval in de afvalbakken gooide. Zoveel mensen, iedereen was goed te spreken en het bleef netjes. De SP kan hier trots op zijn.

Na de pauze werd het verkiezingsprogramma behandeld, een aantal mensen deed hun zegje, omdat zij het niet met alles eens waren. Ronald van Raak, Ewout Irrgang, Krista van Velzen en Arnold? Vliegenthart verdedigden hun standpunten. Diverse malen werden er citaten van Berthold Brecht aangehaald, zeer interessant.Twee moties zijn er aangenomen en het verkiezingsprogramma werd met luid applaus goedgekeurd. Krista van Velzen werd ook in het zonnetje gezet, omdat een meerderheid van de kamer het maar haar voorstel eens is om de kernwapens uit Nederland te verwijderen en wel zo snel mogelijk. De verkiezingslijst was ook in orde en eindelijk mocht Emile Roemer zich officieel lijsttrekker noemen. Hij hield een zeer inspirerende toespraak: "Ik dacht het niet" en "Ik dacht het wel" kwamen er regelmatig in voor. Mijn man Gerrit en ik gebruiken het al.

Het affiche voor de verkiezingen werd gepresenteerd. Een gele ondergrond, waarop met rode letters 'GROTE SCHOONMAAK', 'de tomaat-spons', verder 'SP' en 'Emile Roemer'. Dit affiche zal ik met trots op mijn raam plakken. Vrouwelijke schoonmakers met emmer, ragebol, gele handschoenen en gele poetsdoek maakten het compleet.
Ik vergeet nog helemaal de 'SP-band onder leiding van Bob Fosco. De band heeft nu een naam: 'Spict en Spant'.
Na het congres was er nog een drankje en kregen we een affiche, spons , gele poetsdoek en een pot groene zeep, milieuvriendelijk. Er is nog een foto van mij gemaakt met Emile Roemer en Hans van Heijningen.

Een zeer inspirerende dag, we kunnen aan de slag, de pers laat ons links liggen, ons congres is amper besproken, even snel bij het Journaal, maar Nova had slechts aandacht voor CDA, VVD en PvdA. Maar wij zullen van ons laten horen, wij gaan flink aan de slag en de pers hebben wij niet nodig. De kiezers horen het sociale programma van ons, SP-ers, zelf. Ik hoor net op NOVA dat de SP weer is gezakt, naar 8 zetels en de VVD is gestegen naar 30. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?

Pien van der Kleij

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier