h

COLUMN - Bert Putters / OV-chipkaart of strippenkaart

26 januari 2010

COLUMN - Bert Putters / OV-chipkaart of strippenkaart

Toen de eerste berichten kwamen over de OV-chipkaart was ik niet “echt” negatief. OV kaart

Omdat ik in de overlegstructuur van de NS zat, kregen wij de eerste introductie van dit reisdocument/ systeem. Toen al was ik sceptisch, omdat NS altijd iets zo over de toonbank kon kopen en toch iets zelf wilde ontwikkelen. Dit gebeurde al met het materieel (loc ’s eerst 1600 en 1800) en de diverse treinstellen, automatische koppelingen en het digitaliseren van de seinposten. Bij de laatste was er geen “stand in”. Zodat bij een storing het hele treinverkeer plat lag. De NS had vele miljoenen guldens toen nog gekregen door de verkoop aandelen van Telfort. Dit geld brandde in de handen van de directie en moest en zou worden uitgegeven voor een nieuw en veilig vervoerssysteem. Ik belandde ooit in een TV programma van de VARA; “Barend en Witteman”. Er moest een grote reorganisatie komen onder het rijdend personeel. Er moesten, zo had de directie bepaald, 1000 tot 1500 hoofdconducteurs dwingend of bij natuurlijk verloop verdwijnen. “Prietpraat en oliebollen beleid”, waren de eerste woorden van mij, omdat Rob Trip (hij presenteerde het programma) mij als eerste die vraag stelde. Han Noten (Toen directeur P&O en nu fractievoorzitter van de PvdA in de eerste kamer) zat daar namens de NS, terwijl daar eigenlijk “Iron lady” Pamela Boumeester (nu ex directeur NS reizigers) had moeten zitten. Arda Gerkens (Tweede Kamerlid SP) en nog een voormalige vakbondsbestuurder van de VVMC (Vakbond Machinisten en Conducteurs) maakten de tafel rondom Ron Trip compleet. Inzet was de komst van de OV-chipkaart. Er werd wat heen en weer gepraat en opeens kwam het hoge woord eruit. Een professor van een universiteit in Tilburg zei; “Wanneer de OV-Chipkaart wordt ingevoerd, dan kunnen de Conducteurs van de trein af”…..”Wat is uw antwoord hierop”, Vroeg Rob Trip direct aan mij. Doelend op het uiterlijk van de man, zie ik: “Ik heb nog nooit zoveel onzin gehoord. Weet u waar u geschikt voor ben? Als figurant in het “Land van Ooit”..” Het laatste is me door sommigen niet in dank af genomen, maar velen waren het wel met mij eens….

Met deze kennis en nu het goed verzorgde rapport van de tweede Kamerfractie van de SP, waarop de Staatsecretaris haar knopen is gaan tellen, belde ik gisteren naar de uitgever van mijn kaart de NS. Geen wachttijd op 0900 8301 en het gesprek zal mij dus het maximale bedrag van € 0,10 kosten. “Ik wil graag inloggen op “Mijn OV-chipkaart” van de website OV-Chipkaart”, vroeg ik de man van NS. “U moet bij TLS zijn, zij verzorgen dit”. “Sorry”, antwoordde ik, “maar ik heb een kaart hier in handen van de NS. Het is uw kaart en ik verwacht van u een daadwerkelijke service”. Er was geen speld tussen te krijgen ik moest echt bij TLS zijn. Toen dus maar 0900 0980 gebeld. Ook 10 cent per minuut. En doordat je een voorgesprek moet doorlopen, druk een 1, een 2, een 3 en een 4 enz. krijg ik bij de juiste aangegeven toets. “Al onze medewerkers zijn in gesprek….probeer het later nog eens een keer”….tututututut. Weg 10 €urocent. Ik wilde graag inloggen op “Mijn Ov-chipkaart”. Dus een half uur later nog maar weer eens een keer geprobeerd. Ja, contact, wachttijd was 15 minuten. De kosten zonder enkele hulp en gesprek € 1,50. “U spreekt met Linda, waar kan ik u mee van dienst zijn”…..Ik legde haar het probleem voor en zij kwam met de oplossing. U krijgt nu van ons een e-mailbericht en u dient die te activeren. En inderdaad het werd geactiveerd. Nu uw gebruikersnaam en het wachtwoord wat ik nu geef moet u invullen. “U account is niet geactiveerd”….”Hier begrijp ik niets van”……zuchtte Linda. “Ik noteer alle gegevens en problemen en u wordt vandaag nog teruggebeld”……

“Ja, nu ik u toch aan de lijn heb. Tijdens mijn gebruik van de OV-chipkaart in een bus van Arriva heb ik, zo bleek later, ingecheckt en uitgecheckt en van mijn OV-jaarkaart is toen € 4,00 afgeschreven voor een ritje van nog geen 2 tot 3 km..”Die vraag kan ik u niet beantwoorden, want daar gaat de vervoerder over”. Dat is nog niet het ergste, maar ik werd daardoor geweigerd bij de poortjes van de Metro in Amsterdam. “U heeft tekort reistegoed en € 0,63 op uw kaart staan”, kreeg ik te zien. Gelukkig was het loket van Amsterdam Sloterdijk open en konden zij mijn kaart activeren. Maar nu wanneer het avond is en alles is gesloten…wat dan. “Sorry, maar met deze vraag dient u echt bij de vervoerder te zijn”. Einde gesprek. Totale kosten € 3,40 en wie betaald mij dit terug door fouten bij TLS?

Dit zijn geen aanloopproblemen maar regelrechte rampen en waar moet je jouw verhaal halen.
Het is de volgende dag, maar ik heb van TLS nog niets gehoord. OV-chipkaart..het heeft miljoenen gekost en voor dit geld hadden wij een fijnmazig OV kunnen bekostigen in Noord-Holland en in Noord-Holland Noord in het bijzonder. En dan spreek ik nog niet eens over de grote prijsverschillen. Mag ik a.u.b. gewoon weer reizen met een strippenkaart of kaartje uit de automaat bij NS….OV-chipkaart of Strippenkaart? Toch maar de Strippenkaart

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier