h

Open brief Krabbersplaat

11 december 2009

Open brief Krabbersplaat

Klik op "lees verder" om de open brief over baggeren de Krabbersplaat van de statenfractie en Enkhuizer fractie van de SP te lezen.

Enkhuizen 11-12-2009

Aan Raad en college van Enkhuizen,

Tijdens een bezoek van de Statenfractie van de SP in Noord-Holland en de Enkhuizer SP fractie aan de college over het onderwerp Harlingersteiger (najaar 2009) kwamen we ook te spreken over het baggeren voor de Krabbersplaat. Het college van Enkhuizen vroeg de fractiedelegatie van de SP te lobbyen voor geld vanuit de provincie ten behoeve van het uitbaggeren van de haven voor dit bedrijventerrein. De fractie van de SP had daar wel oren naar, omdat er een aantal bedrijven in de maritieme bedrijvigheid ernstig in de problemen zouden kunnen komen. De werkgelegenheid van 350 mensen stond daardoor op de tocht. Na informatie bij deze bedrijven door de SP vanuit Raad Enkhuizen en Staten blijkt dat zij al door het “niet baggeren” orders zijn misgelopen.

De fractie, zowel in de Staten als in de raad van Enkhuizen, hebben de verantwoordelijken om opheldering en actie gevraagd. De wethouder van Enkhuizen zegde actie toe, maar was ook voornemens om een groot deel van het achterstallige onderhoud door de ondernemers te laten betalen. De gedeputeerde was echter duidelijk: “Enkhuizen heeft slecht beleid gevoerd en er is achterstallig onderhoud”. In de commissie van WVV 23 november 2009 was zij nog duidelijker en zij deelde het volgende mede:

“Enkhuizen heeft een provinciale bijdrage gevraagd om onderhoud uit te voeren waarmee belangen van aan de vaart gevestigde bedrijven gediend zouden zijn. Achtergrond is echter dat Enkhuizen in de 70-er jaren de onderhoudstaak van het rijk heeft overgenomen en daar ook geld voor heeft gekregen. Vervolgens heeft zij de taak laten sloffen. Zij vindt het lastig om nu als provincie een bijdrage te leveren omdat het er op neer komt dat nalatigheid wordt beloond. Zij vindt dat Enkhuizen haar eigen problemen moet oplossen. Bovendien vreest zij voor precedentwerking. Zij heeft hierover met B&W gesproken en uitgelegd dat zij desalniettemin ziet dat het probleem dringend opgelost moet worden. Zij heeft daarom toegezegd te bemiddelen bij Rijkswaterstaat zodat Rijkswaterstaat en Enkhuizen er met elkaar uit kunnen komen.
De fractie van de SP wijst er op dat het bedrag van € 700.000 dat voor Enkhuizen nodig is op de provinciale begroting slechts een zeer minimaal bedrag is. Kan de provincie het bedrag niet voorfinancieren of lenen tegen een lage rente? De economische stimulans die van de vaartverbetering uitgaat, reikt immers verder dan alleen het belang van Enkhuizen.
De gedeputeerde Post (VVD) geeft aan dat ook voorfinanciering de provincie geld kost, al is het dan minder. Het grootste struikelblok blijft dat een precedent wordt geschapen dat er toe leidt dat andere gemeenten met vergelijkbare verzoeken bij de provincie zullen aankloppen. Bovendien waren de kosten niet zo hoog opgelopen als Enkhuizen het onderhoud had bijgehouden. Andere gemeenten mogen zeker niet in de verleiding worden gebracht dit gedrag over te nemen."

De SP vindt het onterecht dat achterstallig onderhoud doorberekend wordt aan de ondernemers van de Krabbersplaat. Tevens vindt zij het jammer dat de Gedeputeerde van de VVD en ook de andere partijen, CDA, PvdA en GL, alleen oog hebben voor prestigieuze projecten als de Zeesluis nabij IJmuiden, ten behoeve van de haven van Amsterdam. Bedrijven die direct in de problemen komen door wanbeleid in de regio lijken niet zo belangrijk te worden gevonden. De fractie van de SP zal alles proberen wat in haar mogelijkheid ligt, het geld voor de “Krabbersplaat” los te krijgen. Hopelijk weten de kiezers nu ook “Welke politieke beunhazen” hun stad besturen.

Fractie SP Noord-Holland/ Enkhuizen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier