h

COLUMN - Bert Putters / Een Pé-eLletje

20 oktober 2009

COLUMN - Bert Putters / Een Pé-eLletje

Afgelopen weken werden wij door de gehele media overvoerd met de “problemen” bij de bank van oom Dirk Scheringa. De DSB bank en zijn schaatser als logo op de kantoren in Wognum. “Wat heeft de provincie hier mee te maken?” zie ik u denken.

Direct niets, maar wanneer de Minister President Jan Peter Balkenende hem nog vertroetelt in de loop naar de Europese verkiezingen, dan is ome Dirk direct of indirect een politiek statement. Toen onze fractie van 2 (1999-2003) in de Staten pionierswerk verrichte, kwam een keer de gehele selectie en Oom Dirk naar het Haarlemse provinciehuis om het bestemmingsplan te wijzigen van Alkmaar, dit om het huidige stadion te kunnen bouwen. Daarna was oom Dirk ook nog wel eens te gast bij de Commissaris van de Koningin. Waarom, ik weet het niet. Maar wanneer ik de gedeputeerde jaap Bond (CDA) ook in een samenvatting zie m.b.t. de val van de bank op de TV, dan ga ik toch achter mijn oren krabben. Pieter Lakeman heeft het over “zwendel”. En Premmetje Radhakishun noemde hem in de Wereld Draait Door zelfs een woekeraar. “We zijn kapotgemaakt”, zei ome Dirk tegen de gehele landelijke pers en massaal toegestroomde media. En dan vraag ik mij in alle bescheidenheid af hoe de vele klanten die voor veel geld onnodige polissen hebben aangeschaft en zodoende op hoge maandlasten zijn gekomen. En dan ook nog eens gek dat de VVD wel erg dicht bij de DSB top betrokken is en was en dan trek je wel eens parallellen met andere VVD’ers. Roept u maar!
Natuurlijk, zie ik menigeen denken bij het lezen van deze column. Zij, die klanten, hebben zelf getekend. Wie van u was niet kwetsbaar, wie van u is een financieel opgeleid wonder om al de mooie verkooppraatjes te pareren en wie staat ook bij zoveel verlekkerde voorstellen te dromen van die mooie auto/ keuken. (Wij verkochten een goed product, zei een medewerker die zijn baan kwijt is,) Tiental jaren geleden was een Pé-eLletje nog aantrekkelijk, omdat de rente kon worden afgetrokken van de belasting. Nu is dit niet meer mogelijk en het gras bij de buren is altijd groener en ook u wilt die luxe.

Bij de DSB bank kreeg ik altijd al een naar onderbuik gevoel. En je zag al die spotjes voorbij gaan met altijd onder in beeld dat die organisatie viel onder het DSB imperium. Ongeveer 2 jaar geleden werd ik al getipt door een naaste dat er zo’n verkoper bij hem aan tafel had gezeten dit omdat hij wat overwaarde wilde verzilveren op zijn huis die nog een erg lage hypotheek had. Naar bleek werd er 80% winst op gemaakt. Ook wist ik dat niet, maar ik adviseerde hem een second opinium aan te vragen bij een andere hypotheekverstrekker en hij is mij nog steeds dankbaar.

Enig maanden geleden kreeg mijn fractiegenoot en ik een uitnodiging van de gemeente Alkmaar om te komen praten met de gehele commissie Wegen, Verkeer en Vervoer (WVV) over de Westelijke Randweg. De bijeenkomst was in het DSB stadion. Wij hebben een email gestuurd dat wij bedankten voor deze uitnodiging. Wij wilden wel komen, maar dan in het gemeente/ stadhuis van Alkmaar. Ons verzoek werd ingewilligd.
Geld lenen was NOT done bij mijn ouders, een hypotheek al helemaal niet, sparen was hun advies. En een Pé-eLletje daar hadden zij helemaal niets mee……laat staan wat het betekende.

Bert Putters

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier