h

COLUMN - Bert Putters / Zijn vingers gebrand

25 september 2009

COLUMN - Bert Putters / Zijn vingers gebrand

Haarlem - Twee weken terug (3 september) kregen alle Statenleden een brief van de afdeling communicatie. Zij schreven volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur aan RTL en AD over het declaratiegedrag van de voormalige en huidige Gedeputeerden.

Wat vooral opviel was het declaratiegedrag van Ton Hooijmaijers (VVD). U weet wel de gedeputeerde in Noord-Holland die ook verantwoordelijk was voor de vele kwijtgeraakte miljoenen in IJsland. Deze gedeputeerde nam het niet zo nauw met het declareren van dure etentjes, hotels en andere zaken. Tijdens een hoorzitting over de structuurvisie enige jaren geleden in ’t Rode Hert te Bovenkarspel sprak hij zijn ongenoegen uit over een Hotel in Denemarken, waar hij toen als Statenlid mee was met een buitenlandse “snoepreis”. Reizen waar menig SP’er, zeker ik, niet meegaat. “Ik wil niet meer bivakkeren in een jeugdherberg”, zei hij tijdens het diner aldaar. Ik was zeer verwonderd en vroeg aan een ander Statenlid die mee was geweest of het hotel wel zo slecht was. “Wel nee het was een 4 sterrenhotel”.

Die Ton Hooijmaijers (VVD) heeft nu € 3000,= opgemaakt aan declaratiekosten zonder bonnetjes, at in dure hotels voor € 300,= met een Provincieambtenaren en anderen, keek op kosten van de provincie Pay TV (iedereen weet wel wat hier mee bedoeld werd) en liet regelmatig chauffeurs met dienstauto 4 tot 5 uur op hem wachten bij die eetgelegenheden. Met als reden dat het zo gezellig was. “Ik rook een sigaar tussen duim en wijsvinger en doe mijn werk met mijn pink”, liet hij ooit in zijn Amsterdamse wethoudersperiode ontvallen aan een journalist. Die man, Hooijmaijers (VVD) dus, heeft niet alleen de provincie armer gemaakt met de € 78 miljoen in IJsland, nee, hij heeft de provincie ook € 10.000,= armer gemaakt met zijn afscheidsfeestje en heeft daarnaast ook nog eens voor duizenden €uro’s aan belastinggeld aan schimmige declaraties opgemaakt.

Je kan duidelijk merken dat vele personen in het provinciehuis zitten te genieten van deze openbaringen. Maar de hoofdschuldigen keken de andere kant op. Stom natuurlijk, maar Ton Hooijmaijers (VVD) kon alles pareren en had geen enkele schuld. Het zijn altijd die anderen die het hebben gedaan. Door deze publicaties vond Commissaris van de Koningin Harry Borghouts het genoeg al dan niet politiek terecht en nam Ton Hooijmaijers (VVD) opnieuw een slachtoffer mee in zijn zog. “Zij declaratiegedrag en ook zijn lange verblijf in China is menigmaal in het college besproken”, aldus een opgestapte gedeputeerde. “Dus verbaas ik mij niet dat Borghouts nu ook is opgestapt”.

Hooijmaijers ging, wanneer hij weer geen gedeputeerde meer was, eens ernstig praten met de hoofdredacteurs van bijvoorbeeld het Financieel Dagblad, Volkskrant en andere dag – en weekbladen die hem onheus hadden geciteerd en neergezet. Waarschijnlijk het kwaads was hij op het Financieel Dagblad en het Parool. In de laatste stond een column met de passage; “Ik rook een sigaar tussen duim en wijsvinger en doe mijn werk met mijn pink”. Ja en nu heeft hij “zijn vingers gebrand”….het rijke patserige liberale leven van de VVD, lees; Hooijmaijers, die vooral de marktwerking hoog in hun vaandel hebben staan.

Bert Putters, Statenlid

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier