h

Verslag partijcongres

25 november 2007

Verslag partijcongres

Klik op "lees verder" om een verslag van het partijcongres te lezen.

Op 24 november zijn ondergetekende, Bert Putters en Ton van Goor (helaas was de vierde afgevaardigde verhinderd), namens de afdeling West-Friesland Oost naar het partijcongres van de SP geweest (na op donderdag j.l. even de beslissingen en standpunten van de afgelopen ledenvergadering te hebben afgestemd, ook in het licht van de amendementen en moties). Het vond plaats in de van Nelle fabriek in Rotterdam. Een mooi industrieel gebouw. De obligate drumband mocht natuurlijk niet ontbreken.

Het aanmelden was weer van een zeldzaam goed gedisciplineerd karakter. Het is allemaal heel gelikt. Goed gedaan.

Kiezen voor het partijbestuur
Als afdeling hebben we gekozen voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging, ook uit de afdelingen. Om die reden hebben we de drie onafhankelijke kandidaten gesteund. Helaas haalde geen van deze kandidaten het… Of ik dat nou leuk vind of niet, of er nou wel/niet té veel naar het partijbestuur wordt geluisterd, de meerderheid van het congres vond dit.

Ik las op diverse sites dat het feit dat Alfred Wams geen spreektijd kreeg, een staaltje van “ondemocratie” was. Van alle kandidaten was een filmpje te zien. Van Alfred Wams niet, die zag daar van af. Jammer, zo zet je jezelf buitenspel. Let wel, géén van de kandidaten kreeg spreektijd. Zie ook het NOS journaal.

1e termijn
In de eerste termijn heb ik gesproken over:
• De nota van wijziging als goede verbetering van de congresstukken
• Het gevaar van al te veel nadruk op scholing, als zijnde 1-richtingsverkeer
• Het gaat om tweerichtingsverkeer, communicatie dus. (amendement)
• De partijraad moet bestaan uit de afdelingsvoorzitters (amendement).
• Het gebrek aan motivering bij afwijzen/overnemen van voorstellen
• Ons amendement over een collectieve ongevallenverzekering.

Ik
Met deze karakteristieke pose benadruk ik dat het om communicatie gaat..:-O

Ik vond de sfeer vrij “mat”. Overigens van beide “kanten”. Ik vind dat een goed teken, uiteindelijk moeten we samen verder met deze partij, in harmonie Nederland verbeteren. Op het nieuws werd gesproken over afkappen en boegeroep. Bob Ruers was inderdaad erg strikt in de spreektijd, bij iedereen. Verder was daar echt geen sprake van.

Jammer vond ik de –als enige- gerichte aanval van de afdelingsvoorzitter van Amsterdam op het comité Democratisering SP. Echt veel bijval was er niet. Terecht, want iedereen mag zeggen wat hij/zij vindt. Je moet een vijandige sfeer niet in de hand werken. (Jan Marijnissen had dit volgens het RTL nieuws gemist, het was inderdaad vrij aanvallend)

Ik zag dat in het nieuws de twee uitersten werden getoond. Positief tegenover negatief. De meeste bijdragen waar een mengeling van positieve en negatieve punten

Hierna de lunch. Volgende keer graag wat meer broodjes, want na twee broodjes was alles op. Daarna de beantwoording van de 1e termijn door de congrescommissie.

Kant
Agnes Kant over de zorg...

2e termijn
Ik benadrukte nogmaals
• Al lerende doen en al doende lerende, met de nadruk op DOEN. Dus niet in plaats van een vergaderpartij (die we niet moeten worden) een scholingspartij worden.
• Wederom het amendement van de collectieve ongevallenverzekering

Tweede termijn congrescommissie
Ook werd ingegaan op het amendement voor de collectieve ongevallenverzekering. Die zou onbetaalbaar zijn. Kan best zijn, maar we vragen een onderzoek hier naar. Als dat al gedaan is, had ik dat graag eerder gehoord. We zullen even vragen naar dit onderzoekje. De wereldwinkel heeft er volgens mij ook één, en dat is toch ook een grote organisatie…

Besluitvorming
Amendementen en moties die we –namens de ledenvergadering- steunden:
• Onze eigen moties en amendementen
• Amendementen tav. samenstelling partijraad & dubbelfuncties (want “in de geest” van onze voorstellen)
• Door het partijbestuur “overgenomen” voorstellen
• Actuele moties over afdrachtregeling, kraken, Pakistan

Ik heb het precies opgeschreven, dus wie dat precies wil weten…

Helaas haalde geen van onze amendementen en moties het. Het meest succesvol was de correspondentie achter de schermen die in de nota van wijziging mede heeft geleid tot opname van de zin “tussen de congressen door is de partijraad het hoogste orgaan”. Ook werd bevestigd dat aldus de statuten worden aangepast.

In de nota van wijziging zijn enkele kritiekpunten verwerkt. Daarnaast zijn er ca. 70 van de 270 amendementen en moties aangenomen. Maar inderdaad, de meest verstrekkende meestal niet. Dat heeft denk ik twee oorzaken. Ten eerste het feit dat de meeste leden de koers van de SP wel best vinden zo, althans ze verwachten wel verandering, maar begrijpen dat Rome ook niet in één dag gebouwd is. Alle opmerkingen inde trant van “maar de SP is al dertig jaar bezig” gaat voorbij aan het feit dat de SP gegroeid is, maar ook, nog belangrijker, geen protestpartij meer is. Dit werd op het congres nogmaals benadrukt met een oproep aan alle linkse bewegingen en partijen om samen te werken. Een tweede reden ligt mijns inziens toch in de toon van de kritiek. En ja, ik hecht inderdaad aan de manier waarop je kritiek uit. Moet alles kunnen, moet dat mogen? Inhoudelijk natuurlijk wel. Je gaat alleen voorbij aan de psyche van “aangevallen mensen”, die eerder dichter bij elkaar gaan staan, dan dat ze voorstellen steunen. Wél moet je alle voorstellen gewoon kunnen bespreken. Dat kon ook gewoon, al is discussie, vanwege de "werkvorm" een groot woord.

Ton van Goor
Ton van Goor

Afsluiting
Tenslotte de toespraak van Jan Marijnissen. Apart vond ik het dat hij in de toespraak de linkse partijen en bewegingen (nu al) uitnodigde om meer samen te werken. Ook vond ik dat –veel meer dan in de publiciteit- blijk werd gegeven van dingen die minder goed gaan:

Van www.sp.nl:
Betekent dit dat er bij ons geen fouten worden gemaakt? Nee, natuurlijk niet. In de werkplaats waar ik werkte hing een bordje: ‘Wie werkt maakt fouten; er zijn mensen die geen fouten maken’. Vandaag hebben we weer nieuwe verbeteringen aangebracht in onze organisatie. Een heel belangrijk besluit is het besluit om de partijraad voortaan zes maal in plaats van vier maal per jaar te houden.
en
We moeten niet proberen vast te houden aan wat overleefd is. We moeten ons permanent vernieuwen. Niet onze idealen en uitgangspunten, die vormen het wezen van de partij, de kern waar alles om draait. Maar wel onze organisatie en aanpak. In deze moet de praktijk de scherprechter zijn: wat werkt ontwikkelen we verder; wat niet werkt, of niet meer werkt vervangen we door iets beters.

Ik vond de toon dus goed en gebalanceerd. Ik vind dat de media –let op, ik geef ze niet de schuld van alle ophef, dat is ook onhandigheid van de partij geweest- hier selectief over rapporteerde. Namelijk: er is niets aan de hand, we gaan gewoon weer verder… Zo kwam het op mij dus echt niet over.

Om ongeveer half zeven keerden we weer huiswaarts met een stoelkussentje en een proviandtas in de hand.

Ik vond het een goede dag. En ik weet dat criticasters dit misschien wel weer al te positief vinden. Dat is net zo’n vastbeslotenheid om constructief binnen de SP te ijveren voor bepaalde zaken, als de vastbeslotenheid om dit van buiten de SP níet te doen. Die zou ik willen vragen “wat heb JIJ gedaan om constructief aan de SP van de toekomst bij te dragen?” Ik vermoed dat dit antwoord wel eens tegen kan vallen. Hulde aan de mensen die dat wél hebben gedaan, zowel de oudgedienden, nieuwgedienden als bijvoorbeeld het comité D-SP. In een democratische partij kan iedereen daar een steentje aan bijdragen. Ik wil niet lid zijn van een partij waar we vijanden van elkaar zijn, we moeten samen juist één geluid naar buiten uitdragen. Laten we daarmee doorgaan. Zoals DJ Sunderland vanmorgen zong in mijn CD-speler “if something has to change, it always does”.

Christian Bokhove
SP West-Friesland Oost
Foto's: Bert Putters

PS
De media was weer in grote getale aanwezig op het congres. Veel reportages van:
• Radio 1: met het oog op morgen:
• Rtl nieuws
• Nova
• NOS journaal

PS2
Over het onderzoek van RTL4. Inderdaad, dat wist ik niet, dat 90% de SP democratisch vindt, waarom werd dat nergens genoemd? En inderdaad één derde die vindt dat Jan Marijnissen te veel macht heeft. Zo gaat dat altijd bij oprichters. Hans van Mierlo drukte ook en drukt nog steeds zijn stempel op D66, Wim Kok op de PvdA, of Jan Pronk..


Andere verslagen congres


Website SP
Weblog Jan Marijnissen
Weblog Anna de Groot
Weblog Anja Meulenbelt
(Ja, dit zijn allemaal SP sites, ik heb nog geen directe verslagen gezien van niet SP sites)


Media over het congres


RTL nieuws
Nova TV
Aldaar nog meer links naar artikelen.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier