h

Persbericht Financiële beschouwingen

6 november 2007

Persbericht Financiële beschouwingen

Onze beschouwingen gaan vergezeld met dit persbericht. (klik op "lees verder")

Persbericht

Gemeente overdreef financiële nood

Wij, de SP-fractie, vinden dat het gemeentebestuur de financiële nood heeft overdreven om de noodzaak tot reorganisatie te rechtvaardigen. Deze reorganisatie "Enkhuizen in de greep", heeft tot gevolg dat steeds meer gemeentetaken worden uitbesteed. Enkhuizen wordt een regiegemeente. Geld wordt het belangrijkste criterium en niet het belang van de burger. Wij willen daarom de zaken per geval bekijken.

Het gaat financieel zo goed met Enkhuizen dat wij vinden dat de lasten niet of nauwelijks hoeven te stijgen. Bij veel belastingen is dat ook zo, maar wij stellen voor dat bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing slechts met 1.1% te stijgen. Dit percentage is gelijk aan de inflatie.

De gemeente zal er alles aan moeten doen om betaalbare huur- en koopwoningen in Enkhuizen te realiseren. Maar al te vaak horen wij 'daar gaan we niet over'. Om de woningcorporatie genoeg middelen over te laten houden om te investeren in goedkope woningen is het absoluut niet wenselijk dat zij vennootschapsbelasting moet gaan betalen. Wij willen door middel van een motie de raad meekrijgen om de gemeente op te dragen in Den Haag te gaan pleiten deze plannen in te trekken.

We maken ons grote zorgen over de welzijnsactiviteiten in Enkhuizen. Hier is de gemeente de regie totaal kwijtgeraakt. Ook verwachten we meer ambitie bij het gemeentebestuur inzake de armoedebestrijding. Het gemeentebestuur zou de burger meer moeten betrekken bij de besluitvorming.

Zo zijn er nog andere belangrijke zaken waar volgens ons meer geld moet worden ingestoken:
het onderhoud van de openbare buitenruimte; een betere handhaving door een bemand politiebureau in Enkhuizen; meer ruimte voor verenigingen.

Wij zullen op de dinsdagen 6 en 13 november tijdens de financiële beschouwingen deze dingen naar voren brengen. Er moeten veel sociale keuzes worden gemaakt. Dat gaat geld kosten en we zouden dit meer willen terugzien in de begroting.

Einde persbericht

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie Christian Bokhove, fractievoorzitter, tel. 0623 966 633, e-mail cbokhove@gmail.com

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier