h

Verslag regioconferentie

7 oktober 2007

Verslag regioconferentie

Eerder op het weblog, iets uitgebreid en twee foto's er bij. Klik op "lees verder".

Vandaag was ik met vier Drechterlanders naar de regioconferentie. Althans heen, want terug bleef ik te lang napraten en miste ik de trein waar ze met z'n vieren inzaten. Kan gebeuren.

c2
Foto: Bert Putters. Weer een foto als ik aan het lezen ben!!

De regioconferentie stond in het teken van het kiezen van de regiovertegenwoordigers en de congresstukken. Hierbij is gekozen voor een weinig activerende werkvormen. Wat me altijd erg tegenstaat aan dergelijke "werkvormen" -deze keer dus ook- is dat je amper kunt discussiëren. Dat ligt niet aan de mensen (nou OK, ook wel), dat ligt aan de manier waarop zo'n dag georganiseerd wordt.

Eerst twee keer 10 minuten plenair, dan 20 mensen 2 minuten. Soms reageerde een inspreker alvast op wat een ander had gezegd. In een goede discussie kan deze dan meteen reageren. Hier natuurlijk niet. Kortom, laat ik het zo zeggen: als ik mijn 4havo zo zou laten discussiëren dan zouden de grote "bekken" het woord krijgen, de rest met de ogen rollen en uiteindelijk kwam er niet zo veel uit. Er werden vanuit Hilversum, Amsterdam en Zaanstad wat goede voorstellen gedaan. Bijvoorbeeld over onafhankelijke mediators bij conflicten, scheiding van de petten fractievoorzitter/partijvoorzitter en de spreekmogelijkheid van coryfeeën op de partijraad. Na afloop even gecheckt of een aantal ook op schrift komt: dat is zo als er niets van wordt overgenomen. Irritant dat er dan soms doorheen gefluisterd werd. Respectloos. Wat dat betreft ook net 4havo.

Na de lunch heb ik ook een verhaal gehouden en vooral het pleidooi voor een betere discussiecultuur ondersteunt, waarbij ik de huidige dag als maat nam: geen discussie en soms respectloos gefluister. Verander de werkvorm en luister beter naar elkaar. Het is uiteindelijk toch allemaal communicatie.

c1
Foto: Bert Putters. Ademloos wordt geluisterd.

Aan het einde werd ook door de conferentiecommissie gereageerd op de voorstellen. Ze kunnen natuurlijk niets toezeggen (maar nu ik er over nadenk, waarom niet, het eerste document is toch ook volledig van hun hand?). Ik vind dat we beter op onze toon moeten letten: bij sommigen klinkt zelfs het beste advies nog als een verwijt. Marga van Broekhoven vond ik overigens erg sterk, behoudens het gebruik van het woordje "kunstje" als het ging om een wijziging in de organisatiestructuur. Iemand van Zaanstad zei hier prompt iets over.

Kortom, de sfeer vond ik redelijk, het discussiegehalte laag door de werkvorm, er komen aardige voorstellen aan, óók extra gericht op communicatie, hopelijk ook voor TWEERICHTINGSVERKEER en discussie. Zo niet, dan kan ons voorstel daar nog een rol spelen.

Ik heb de diverse afdelingen die ik eerder noemde nog gecomplimenteerd met hun bijdrage. Ik sprak ook het comité D-SP. Ik heb heel veel waardering voor hun doorzettingsvermogen en een deel van hun voorstellen.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier