h

Burgemeester op de bres voor Somalische Jamilla

13 juni 2007

Burgemeester op de bres voor Somalische Jamilla

Burgemeester Henk Eggermont van Stede Broec wil een persoonlijk onderhoud met staatssecretaris Albayrak over Jamila Mohamed Nur. De 22-jarige Somalische uit Grootebroek dreigt eind deze maand naar Somalië te worden gestuurd om een mvv (machtiging tot voorlopig verblijf) te halen. ,,Dit is Kafkaiaans'', vindt Eggermont.

Het document heeft ze nodig om een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen, die vorig jaar is ingetrokken. Volgens Eggermont is Jamila mede door eigen fouten in problemen gekomen. Ze heeft geen gehoor gegeven aan oproepen om een vmbo-diploma te overleggen of een inburgeringstoets te doen.

Jamila kwam in 1993 als 8-jarige wees samen met haar broer en haar zus in Nederland. Haar zus had een relatie met een Nederlander. Jamila woonde bij haar zus in Hoorn en bij een pleegmoeder in Venlo. Problemen rond haar verblijfsvergunning zijn ontstaan doordat Jamila op haar 17e al het huis uitging en onder gezag kwam van een jeugdzorginstelling. Dit hebben Jamila en haar pleegmoeder verzuimd te melden. Dit had niet zulke consequenties gehad als Jamila had gereageerd op de oproepen van het IND om een vmbo-diploma te overleggen of de inburgeringstoets te doen, iets wat zij gisteren voor het eerst te horen kreeg van de burgemeester.

,,De keer dat ik gevraagd werd mijn diploma te overleggen verhuisde ik van Enkhuizen naar Grootebroek'', zegt Jamila. ,,Ik heb die brief te laat in handen gekregen. En ik heb ook niet eens een vmbo-diploma.'' En de dag dat ze de inburgeringstoets moest maken was twee dagen na de geboorte van haar zoontje Miquel. ,,Ik heb nog wel afgebeld.''

Eggermont vindt de situatie van Jamila 'Kafkiaans'. ,,Ik heb de feiten onderzocht en kijk ook naar de menselijke kant van de zaak. Het is absurd dat deze vrouw dat document in Somalië moet halen, met het gevaar dat ze het niet krijgt en dus niet kan terugkomen. Dat kan ook op een andere manier.''

In de Gamma in Grootebroek, waar Jamila werkt, hebben collega's ruim vijfhonderd handtekeningen opgehaald, als steunbetuiging voor Jamila. Ze overhandigden de handtekeningen aan Eggermont als steunbetuiging aan Jamila. Ook de plaatselijke SP voert actie voor haar.

Bron: NHD/Connie Vegtegaal

NB: De SP was gisteren aanwezig bij de overhandiging van de handtekeningen die door de collega's waren opgehaald en hebben daarbij ook met dhr. Eggermont gesproken.
Vanaf deze plek willen wij hem en het College, die volledig dezelfde mening is toegedaan, nogmaals bedanken voor de getoonde belangstelling, warme woorden en gedane toezeggingen.

Wordt vervolgd....

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier