h

TE SNEL BESLOTEN???

13 april 2007

TE SNEL BESLOTEN???

3 maart 2007 is de voltallige raad akkoord gegaan met de visie regionale bedrijventerreinen West-friesland. Voorafgaand aan dit besluit was er natuurlijk discussie in de commissie geweest, en na beantwoording van de wethouder zag geen enkele fractie (ook de SP niet) enig obstakel om dit voorstel aan te nemen.

Tot mijn verbazing en ook wel schrik ontving ik vanochtend het onderstaand persbericht, wat in ieder geval de vraag oproept of de raad in deze niet veel te snel heeft gehandeld.

Volgens dit persbericht zijn er relevante zaken niet meegenomen in de notitie, zoals:
* uitgangspunten van het ministerie van VROM
* afstemming met de andere West-Friese gemeenten
* adviezen van VROM-experts zijn niet meegenomen
* kritiek van Gedeputeerde Staten
* ontwikkelingen Agriport zijn niet bekeken

Persbericht – 13 april 2007

Regionale Bedrijventerreinenvisie loopt hopeloos achter op feiten

De West-Friese gemeenten beoordelen in deze maanden de Regionale Visie Bedrijventerreinen West-Friesland. Deze visie beoogt een gezamenlijke aanpak door de regio van de planning van bedrijventerreinen in West-Friesland. De visie is echter al vóór haar vaststelling achterhaald. Minister Cramer van VROM wil bij de besluitvorming over bedrijventerrein uitgaan van het principe ‘geen nieuwe bedrijventerreinen’. Ook Gedeputeerde Staten uitten flinke kritiek op de West-Friese visie. En recente inzichten van experts zoals de VROM-raad zijn in het geheel niet verwerkt in de visie. De West-Friese gemeenten zouden er dan ook zeer onverstandig aan doen om in te stemmen met een visie die nu al hopeloos achter loopt op de feiten.

Uitgangspunt Minister VROM: ‘geen nieuwe bedrijventerreinen’

Minister Cramer van VROM heeft besloten dat er meer ordening in de procedures tot aanleg van bedrijventerreinen moet komen (Financieel Dagblad - 12 april 2007). Zij wil dat het Rijk gaat toetsen op alle nieuw aan te leggen bedrijventerreinen. Daarbij wordt een ‘ladder’ afgelopen die start met het principe: ‘geen nieuwe bedrijventerreinen’. De minister neemt daarmee de uitgebreide landelijke kritiek op de verrommeling van het landschap ter harte.

Regionale Visie is oude-stempel-beleid

Bij de Westfriese gemeenteraden ligt dezer dagen de Regionale Visie Bedrijventerreinen West-Friesland ter beoordeling. Deze Regionale Visie is echter oude-stempel-beleid. Het biedt zeer gebrekkige informatie over uitgiftecijfers, leegstand, marktwensen en –kansen. Het wijkt op het punt van herstructurering, revitalisering, zuiniger ruimtegebruik, duurzaamheid en kwaliteit af van de eisen in het provinciale beleid. En het toont geen spoortje vernieuwing. Recente adviezen van experts zoals de VROM-raad (juni 2006) zijn in het geheel niet verwerkt. Er is dan ook nauwelijks aandacht voor marktonderzoek, integratie in leefomgeving en functievermeniging. Daarmee mist de regio veel kansen voor een modern, uitdagend en gedurfd bedrijventerreinenbeleid.

Gedeputeerde Staten uiten kritiek

Ook Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stellen in hun commentaar op deze Regionale Visie Bedrijventerreinen West-Friesland dat de visie te weinig aandacht geeft aan herstructurering en ruimtebesparing. En GS stellen in hun commentaar ook dat zorgvuldig moet worden omgegaan met de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen gezien de op termijn dalende vraag. De vraag is of de raadsleden ook dat commentaar van GS onder ogen krijgen bij de beoordeling van de visie.

Bijna verdubbeling areaal in 25 jaar

De gemeenten zouden er verstandig aan doen, net als de minister, hun visie op de aanleg van bedrijventerreinen aan te passen aan de nieuwste inzichten. Volgens de Regionale Visie zou het nodig zijn om tot 2030 nog 380 extra ha bedrijventerrein aan te leggen, terwijl het huidige bedrijventerreinenareaal netto 463 ha is (per 1-1-2005, bron: provincie N-H). Waar gaat West-Friesland die bijna dubbele (!) hoeveelheid bedrijven vandaan halen? Een Regionale Visie die dat beweert is volstrekt irreëel. Zeker omdat het aantal werkenden na 2010 sterk daalt.

Ontwikkelingen Agriport niet bekeken

Bedrijventerrein Agriport, net over de grens van West-Friesland, ontwikkelt zich onder invloed van de markt veel sneller dan verwacht. Ook West-Friese bedrijven vertrekken naar Agriport en laten gaten achter op bestaande terreinen. Natuurlijk heeft dat invloed op de vraag naar nieuw bedrijventerrein in West-Friesland. De visie besteedt daar echter geen woord aan.

Visie loopt hopeloos achter op de feiten

De gemeenten hebben een cruciale rol in de bescherming van het kwetsbare open West-Friese landschap. Het zou dan ook bijzonder onverstandig zijn om in te stemmen met een Regionale Visie Bedrijventerreinen West-Friesland die al vóór haar vaststelling hopeloos achter loopt op de feiten.

Meer informatie bij: Annet Wood, 0229 – 553007

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier