h

Gehandicapten laten belastingaftrek liggen

23 maart 2007

Gehandicapten laten belastingaftrek liggen

Ongeveer de helft van de chronisch zieken en gehandicapten maakt gebruik van de speciaal voor hen bedoelde regeling voor belastingaftrek voor buitengewone uitgaven. Hoewel het gebruik van deze regeling vorig jaar met 10% is gestegen, laat een grote groep gehandicapten geld liggen.

Belastingaangifte
40 % van de mensen met een chronische ziekte of handicap die in 2005 in aanmerking kwamen voor aftrek van hun ziektekosten maar er geen gebruik van maakten, heeft geen belastingaangifte gedaan en loopt daardoor de compensatie mis. 53 % deed wel belastingaangifte, maar gebruikte de regeling niet omdat zij dachten daarvoor niet in aanmerking te komen.

Kosten
Gemiddeld hadden deze niet-gebruikers lagere ziektekosten dan de mensen die wel van de regeling gebruik maakten.

Onderzoek
Het NIVEL en SEO Economisch Onderzoek onderzochten het gebruik van de aftrekregeling, nadat was gebleken dat de regeling weinig werd benut. De overheid en andere partijen hebben geprobeerd de regeling meer bekendheid te geven. Een jaar later blijkt het gebruik van de aftrekregeling met 10% te zijn toegenomen.

Compensatie
Via de aftrekregeling voor buitengewone uitgaven kunnen ziektekosten van chronisch zieken en gehandicapten uit alle inkomensgroepen worden gecompenseerd. Mensen met een laag inkomen kunnen bovendien een beroep doen op de bijzondere bijstand. Voor hen – omdat zij weinig inkomstenbelasting betalen – bestaat ook nog de regeling tegemoetkoming buitengewone uitgaven als aanvulling op de aftrekregeling.

Bron:gemeente.nu

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier