h

FNV wil hoorzitting privatisering publieke diensten

26 maart 2007

FNV wil hoorzitting privatisering publieke diensten

De vakcentrale FNV wil dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt over de effecten van marktwerking op de publieke dienstverlening. FNV-voorzitter Agnes Jongerius verklaarde vrijdag dat ,'het de hoogste tijd is voor bezinning'. Zij wil een moratorium op liberalisering van diensten als de post, openbaar vervoer en de zorg op zowel nationaal als Europees niveau.

Volgens Jongerius is gebleken dat marktwerking rampzalige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van diensten en het personeel in die sectoren.
'Daar kunnen de ontslagen thuiszorgmedewerkers of buschauffeurs in het streekvervoer over meepraten', stelde zij.

Arbeidsvoorwaarden
Het vrijgeven van de markt zou vaak winstgevend zijn voor bedrijven en aandeelhouders. Maar ondertussen verslechteren volgens Nederlands grootste vakcentrale de arbeidsvoorwaarden voor het personeel en gaan consumenten meer betalen voor dezelfde of minder dienstverlening.

Verste punt
De FNV-voorzitter put hoop uit het feit dat het kabinet met de privatisering van Schiphol een pas op de plaats heeft gemaakt. Voor haar is dat een teken dat de liberalisering 'haar verste punt heeft bereikt' en een goed moment om het proces van marktwerking terug te draaien.

Time out
Eind vorig jaar sloeg Jongerius al de handen ineen met haar Duitse collega Michael Sommer van de DGB door een Europese campagne te lanceren voor een andere marktordening in de Europese Unie. Ze hopen tot het congres van het Europees Vakverbond (EVV) in mei met hun internetsites in totaal 1 miljoen handtekeningen op te halen voor een 'time out' op het gebied van marktwerking.

Dringende redenen
PvdA-kamerlid Ferd Crone wijst er in een reactie op dat minister Wouter Bos van Financiën een nota heeft aangekondigd over het privatiseringsbeleid van de overheid. De lijn daarvan zal zijn dat er niet geprivatiseerd wordt, tenzij daar dringende redenen voor zijn, aldus Crone. 'Bij de uitwerking van die nota zal de PvdA de FNV graag betrekken.'

Bron:gemeeente.nu

NB: Ik ben blij dat er nu eindelijk vanuit een sociale partner zoals de FNV meer druk word uitgeoefend om de privatisering eens goed onder de loep te nemen en de oproep om een pas op de plaats te maken. De SP is de privatisering al jarenlang een doorn in het oog. Het is tijd om tot bezinning te komen.

Bro

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier