h

Demonstreer mee!

30 maart 2007

Demonstreer mee!

Help mee met het terugdraaien van de verslechteringen in de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en kom ook op 18 april naar Den Haag.
Bij voldoende animo wordt busvervoer geregeld (à € 5,- p.p. vanuit opstapplaatsen in Enkhuizen, Stede-Broec, Hoogkarspel en Hoorn).
Een goede WMO heeft ook uw hulp hard nodig. Verhef uw stem en meldt u aan voor de bus naar deze manifestatie op het Plein in Den Haag.
De Manifestatie begint om 11:30 uur.

Opstappen op de bus:
• 09:00 uur Stationsplein Enkhuizen
• 09:20 uur Stede Broec BP-station Florasingel
• 09:40 uur Gemeentehuis Hoogkarspel
• 10:00 uur Transferium Hoorn
Aankomst Den Haag circa 11:30 uur.
Tot uiterlijk 10 april kunt u zich aanmelden bij:
westfrieslandoost@sp.nl voor de opstapplaatsen Enkhuizen, Stede Broec en Hoogkarspel.
hoorn@sp.nl voor de opstapplaats Hoorn.
Bellen kan ook: (0228) 567032

Gemeenten maken zich grote zorgen over de toereikendheid van de beschikbare WMO-budgetten en staren zich steeds vaker blind op de prijsstelling. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Deze signalen komen binnen bij de SP, die onderzoek doet naar de effecten van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

In oktober 2006 is de SP een landelijk meldpunt gestart om de gevolgen van de WMO in de praktijk direct te kunnen volgen. Vier maanden later zijn er 240 meldingen binnen en zijn door SP-afdelingen 58 enquêtes gehouden in hun eigen gemeenten. Hier blijkt uit dat er massaal met indicatiestellingen wordt gemarchandeerd. Het lijkt er op dat duizenden thuishulpen A en B op korte termijn ontslagen zullen worden omdat zij plaats moeten maken voor de goedkopere alpha-hulpen.

Om snel een beeld van de gevolgen van de invoering van de WMO te krijgen, willen we graag van u weten wat u merkt van de WMO. Surf naar: https://sp.nl/nieuws/actie/wmo/

Er komen bij de SP zeer sterke signalen en berichten binnen dat nogal wat gemeenten massaal kiezen voor goedkopere hulp en/of de indicaties daarop afstellen. Ook binnen de instellingen zelf vindt verschuiving plaats. Waar nu 6 op de 10 mensen professionele thuiszorg krijgen, gaat dit op sommige plaatsen naar 1 op de 10. Uit tientallen gemeenten komen hierover berichten.

De indicatiestellingen zijn in 2007 flink aangescherpt. Dat geldt voor de kwaliteit van zorg door het omschakelen naar alpha-hulp en het terugschroeven van het aantal uren zorg. Steeds meer thuiszorginstellingen maken hier melding van. Zorggebruikers melden problemen met de indicatiestelling. Deze is te traag, gaat per computer en er wordt een ‘beslisboom’ gebruikt waarmee men al snel uitkomt op de keuze voor een alpha-hulp.

Thuiszorginstellingen bezuinigen op personeel, zodat de werkdruk wordt opgeschroefd, er worden minder vaste contracten vergeven, verlof wordt moeilijker, er is minder geld voor scholing en loon.

Initiatiefnemer van het onderzoek Agnes Kant: “De professionaliteit van de thuiszorg dreigt razendsnel te worden uitgehold. Een rechtstreeks gevolg van de ingevoerde marktwerking. Als deze basiszorg wordt afgebroken, gaat dat ten koste van mensen die thuis willen blijven wonen, ze zullen sneller in een instelling terecht komen.

Terwijl in het regeerakkoord meer kleinschaligheid en inbedding in de wijk wordt bepleit. De marktwerking moet uit de WMO en er moeten voldoende middelen komen om iedereen de zorg te kunnen geven die nodig is.”

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier