h

Debat politiek café van 28 februari zeer geslaagd

1 maart 2007

Debat politiek café van 28 februari zeer geslaagd

Politiek Cafe
De SP had een politiek café georganiseerd in buurthuis Princensluis te Bovenkarspel en had daarvoor drie kandidaat Statenleden uitgenodigd, namelijk Ingrid de Bijl (VVD), Claudia Herbeck (CDA) en onze eigen kandidaat Ake de Vries.
Het was de bedoeling van deze avond om onder leiding van onze discussieleider Dirk Langedijk over een aantal van te voren vastgestelde stellingen, onderling, maar ook met het publiek te gaan discussiëren.

Een van de stellingen die ter tafel werd gebracht ging over het openbaar vervoer (bus en trein).
Als we beginnen met de bus zijn er enkele overeenkomsten tussen de partijen maar er zijn ook verschillen. Ze zijn het wel met elkaar eens dat het beter moet, ook de bus moet in kleine kernen komen en de lijnen die er al zijn moeten blijven. Dus bij de aanbesteding van de buslijnen moet daar méér aandacht aan worden besteed. De SP pleit al jaren om daar meer aandacht aan te besteden, want wie betaalt mag toch ook mee bepalen welke lijnen er minstens moeten rijden? Dat kan je niet alleen overlaten aan het busbedrijf, want die rijden alleen de lijnen die rendabel zijn.
Waar wel een onderling verschil in is, gaat over gratis openbaar vervoer voor ouderen en jonge kinderen. Zowel het CDA en de SP zijn van mening dat dit zou moeten, alleen de VVD vindt gratis maar niets, ze moeten in ieder geval “iets”betalen. Wat dat “iets” is kennen we van de VVD, “het volle pond dus”.

Politiek cafe februari 2007

Het volgende “heikele” punt was de verdubbeling van het spoor tussen Alkmaar en Den Helder en tussen Hoorn en Enkhuizen. Het CDA en de VVD hebben het standpunt dat de provincie hier niets over te zeggen heeft en dat dat iets is tussen de landelijke overheid en de NS.” De NS is een zelfstandig bedrijf en zij bepalen hun beleid zelf “. Zij willen wel hun politieke invloed in Den Haag proberen te gebruiken, om dit op de agenda te krijgen van de minister van Verkeer en Waterstaat.

De SP is echter van menig dat de “staat” 51% van de aandelen in bezit heeft en dus wel degelijk hier iets over te zeggen zou moeten hebben. Zowel de Provinciale SP’ers als wel de landelijke fractie zullen er bij de minister op gaan aandringen, als groot aandeelhouder, dit te gaan regelen bij de NS. Westfriesland groeit qua bevolking dus is dit bittere noodzaak.

Ook is de gemeentelijke herindeling nog ter sprake gekomen, zowel het CDA als de VVD zijn van mening dat als er gefuseerd moet gaan worden dit van onderaf moet komen (lees gemeentebestuur) De SP is van mening dat dit vanuit de bevolking moet komen en daar bedoelen zij mee, als het gemeentebestuur vind dat er gefuseerd moet worden zij de bevolking moet raadplegen over wat zij vinden. En deze uitslag zou bindend moeten zijn voor het gemeentebestuur.

Al met al een heel interessante avond, waarbij het publiek ook nog een aantal scherpe vragen stelde. Het zou echter een te lang verhaal gaan worden om hier dieper op in te gaan.

Politiek cafe februari 2007

De SP zal ook in de toekomst politieke cafés blijven organiseren en mocht u dan denken “hé best leuk zulke discussies”. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De SP organiseert regelmatig acties, voor zowel de lokale dan wel de landelijke politiek. Controleeer dan ook regelmatig onze site, waar wij voor u mee bezig zijn.

Kees Lups
Actie coordinator

Politiek cafe februari 2007 Politiek cafe februari 2007 Politiek cafe februari 2007 Advertentie

Foto's: Chris Manuel

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier