h

VERSLAG VAN DE VERGADERING COMM. BOFS OP 20 NOVEMBER 2006

23 november 2006

VERSLAG VAN DE VERGADERING COMM. BOFS OP 20 NOVEMBER 2006

De inbreng van de SP-fractie tijdens de vergadering van de commissie BOFS

1.Raadsbrief bezuinigingen en organisatieontwikkeling

Dhr. Bokhove (SP) vraagt of in deze kwestie de bevoegdheid bij het college ligt of de raad. Verzoek is om inzage te krijgen in het BMC rapport en de kwestie beter te bespreken. De recente ontwikkelingen zijn gebaseerd op een efficiencyvoorstel (mandaat d.d. 2004) maar zijn verder niet besproken. Er is geen steun van de SP voor uitbesteding van de afdeling groenvoorziening en er wordt verzocht om meer informatie.

Dhr. Baas vindt de reacties in deze bezuinigingsdiscussie niet stroken met de eerdere door de raad genomen beslissingen. Ter ondersteuning wordt een overzicht uitgereikt waarop de eerder genomen besluiten worden omschreven compleet met data. Hij benadrukt dat het de raad is die deze opdracht tot 5% efficiencybesparing aan het college heeft gegeven en dat dit voor de raadsleden dan ook geen verrassing kan zijn. Er is in het verleden letterlijk in de organisatievisie genoemd dat ‘waar mogelijk meer taken naar burgers, organisaties en bedrijfsleven zullen gaan en taken die zich daarvoor lenen uitbesteed zullen worden’. Er is al een groot efficiencyvoordeel behaald door scherp in te kopen en uit te besteden op andere vlakken; hierop is geen reactie van de raad gegeven. Voor wat betreft het commentaar op de informatiestroom, er is op een correcte wijze gehandeld door eerst het personeel en dan de raad te informeren. Het onder embargo informeren van de raad zou onjuist zijn geweest! Er is nog steeds sprake van een sociaal werkgeverschap, de uitvoering van dit traject gebeurt op een juiste manier, er wordt niemand ‘zomaar op straat’ gezet. Alle mogelijkheden tot bezuiniging zijn uitvoerig onderzocht, waaronder samenwerking met andere gemeentes wat op niets is uitgelopen. Het college heeft terdege beseft dat een dergelijke grote besparingsopdracht ingrijpende gevolgen zou hebben.
De voorzitter geeft als conclusie op deze discussie dat de raad in 2004 heeft besloten tot een mandaat, en als de raad vindt dat het grensoverschrijdend is zij de opdracht moet wijzigen m.b.t. de wijze waarop wordt bezuinigd. Dit moet dan wel spoedig gebeuren.

Voortgangsrapportage bezuinigingen
Dhr. Bokhove wil meer informatie inzake de verzelfstandiging van De Drecht en de camping. Hierbij is nl. geen sprake van voortvarendheid. Ook een verzoek om de volgende keer heldere, goed leesbare, informatie te verschaffen.

Dhr. Baas geeft aan dat aan de Drecht en de camping wordt gewerkt, informatie volgt spoedig. Voor wat betreft het groen in de stad wil Dhr. Baas benadrukt dat de stad niet minder mooi zal worden.

2.Raadsbrief Ambitietraject veiligheidsregio

Dhr. Bokhove vraagt naar de risico’s van deze verbondenheid, hoe kan een kleine gemeente nog invloed uitoefenen? De meerwaarde moet beoordeeld worden. Dhr. Bokhove onderstreept dat het ambitietraject niet te groot moet worden zodat vrijwilligers niet te veel belast worden.

Raadsvoorstel Krediet realisatie nieuwe raadstafel

Dhr. Bokhove geeft geen akkoord en vraagt wanneer dit is besloten. De voorzitter geeft aan dat dit slechts een voorstel is.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier