h

verbod op afsluiten elektriciteit en gas in winter

25 september 2006

verbod op afsluiten elektriciteit en gas in winter

Het afsluiten van de levering van elektriciteit en gas wordt bij ministeriële regeling al voor deze winter verboden. Dat schrijft minister Wijn van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Wijn: 'De consument profiteert van de marktwerking maar de overheid stelt wel sociale grenzen vast.'

Het verbod geldt niet als:
- de kleinverbruiker zelf vraagt om afsluiting, bijvoorbeeld wegens een verhuizing;
- de kleinverbruiker gefraudeerd heeft doordat hij illegaal energie aftapt of met de meter knoeit;
-de kleinverbruiker elke vorm van minnelijke of wettelijke schuldsanering weigert en ook anderszins niet de betalingsachterstand wil voldoen.

Plichten leverancier
De leverancier krijgt de verplichting om de afnemer die een betalingsachterstand heeft op korte termijn een betalingsherinnering te sturen. Daarin moet de afnemer worden gewezen op de mogelijkheden voor het treffen van een minnelijke betalingsregeling en moet ook worden gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening.

De leverancier moet bovendien bij het incassotraject zijn best hebben gedaan om in persoonlijk contact te treden met de afnemer om deze mondeling op zijn mogelijkheden te wijzen. Als dat niet heeft geleid tot betaling, moet de leverancier aan de afnemer toestemming vragen om zijn gegevens, inclusief de hoogte van zijn schuld, door te geven aan een schuldhulpverleningsinstantie. Dan kan met instemming van de afnemer een schuld hulpverleningstraject worden gestart en mag de afnemer niet worden afgesloten.

Uitzondering
Als de afnemer alle contact afwijst of weigert mee te werken, kan de energie toch worden afgesloten. Alleen als er sprake is van zeer ernstige gezondheidsrisico's als gevolg van een ernstige ziekte van de afnemer of een huisgenoot, kan een uitzondering worden gemaakt. De afnemer moet dit wel aantonen met een doktersverklaring.

De regeling wordt na publicatie onmiddellijk van kracht.

Bron:Gemeente.nu
Gepost door:S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier