h

Harlingersteigerplan haalt bakzeil

5 juli 2006

Harlingersteigerplan haalt bakzeil

Het voorstel van het college om de Harlingensteiger uit te breiden dmv een subsdieaanvraag bij de provincie, heeft bakzeil moeten halen. Het ging met horten en stoten, maar uiteindelijk
heeft de Raad beslist dat de subsidie wel aangevraagd mag worden, maar dat de locatie Harlingensteiger niet aanvaardbaar is en daarbij een zwart op wit garantie dat de Raad op essentiele onderdelen beslissingsrecht heeft.

De SPfractie had in de eerste termijn samenvattend de onderstaande bijdrage:

De fractie van de SP zal met dit voorstel in deze vorm niet akkoord gaan.
De argumenten die wij daarvoor aanvoeren zijn de volgende:

-De economische “spin-off-cijfers” vinden wij onvoldoende onderbouwd en niet stroken met de werkelijkheid. (De toeristen komen aan op de dagen dat de winkels merendeel gesloten zijn, spenderen hier hooguit 2 uur en zijn dan weer aan booord, de schepen zijn “drijvende hotels” die de voorraden bij vertrek al inslaan, een wasserette aan boord hebben en met Shell een tankcontract hebben, dus daar schiet de middenstand in ieder geval niet veel mee op).

-Wij zien het doel van het binnenhalen van subsidie alleen om de subisidie een verkeerde keuze. Deze subsidie bekostigd immers alleen de Harlingensteiger en verder betaalt de gemeente Enkhuizen de andere onderdelen uit dit plan zelf, die nb in het MJP staan.

- Wij zien als SP liever dat ons historisch aanzicht en het laatste stukje zeemuur gevrijwaard wordt van het uitzicht op een langere steiger met cruisevaartschepen.

-Door de afname van de aanleg van de bruine vloot en de groei van de cruisevaart blijft in de komende jaren de aanvoer in balans, dus is er geen reden om specifiek voor de laatstgenoemde extra voorzieningen te treffen die in de Gependam al panklaar liggen.

- Het feit dat de Gependam na al die jaren nog steeds niet rendabel is, geeft te denken, liever daar een impuls, er is ruimte voor en de voorzieningen zijn aanwezig, hulpdiensten kunnen er makkelijk bij, dus vinden wij dat de focus DAAR moet liggen.

- Het stoort de SP buitengewoon dat de raad wordt voorgehouden dat er geen andere mogelijkheden zijn dan het plan integraal een go-no go status te geven, de raad wordt hier op een onwenselijke manier onder druk gezet.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier