h

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel langdurigheidstoeslag

5 juli 2006

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel langdurigheidstoeslag

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat gemeenten meer ruimte geeft om langdurigheidstoeslag te geven aan mensen met een uitkering. Het recht op de toeslag vervalt niet meteen als de uitkeringsgerechtigde in een heel kort tijdsbestek een klein bedrag bijverdient.

Langdurigheidstoeslag is bedoeld voor mensen van tussen de 23 en 65 jaar die langer dan 5 jaar moeten rondkomen van een uitkering en geen kans maken op een baan. Het is aan de gemeenten om te beslissen wie voor een toeslag in aanmerking komt en hoe hoog de toeslag is.

Gevaar
Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. Tot nu toe kwam het recht op toeslag in gevaar zodra mensen inkomsten uit arbeid binnenkregen. Aangenomen werd dat ze weer kans maakten op de arbeidsmarkt.

Ruimte
Door gemeenten ruimte te geven soepeler met de toeslag om te gaan, worden bijstandsgerechtigden niet meer belemmerd te proberen om aan de slag te komen. Immers, als de poging mislukt zijn ze niet meteen hun toeslag kwijt. De gemeenten beslissen zelf over de individuele invulling van de regel.

U bent hier