h

[Enkhuizen] Drommedaris - dekking

14 februari 2012

[Enkhuizen] Drommedaris - dekking

Zoals de meeste mensen wel zullen weten zoeken het college en de Drom sinds mei 2011 dekking voor de Drommedaris. Wij stemden toen vooral niet in met het 80% voorstel omdat het veel te veel uitging van de gedachte "we zetten het alvast opzij" terwijl er nog vele subsidieaanvragen liepen of zouden gaan lopen. De angst was dat we het noodzakelijke onderhoud (restauratie) maar zouden uitstellen in afwachting van mogelijk subsidies. En zeker in relatie tot het aantal mensen dat gebruik maakt van het op zich mooie werk van de stichting vonden we restaureren te duur. Relevante documenten bij dit dossier:

Het raadsvoorstel van mei 2011 Het uiteindelijk aangenomen amendement mei 2011 De notulen van mei 2011 De raadsbrief van 14 februari 2012 Artikel NHD 15 februari 2012 hiernaast

Het eerste wat we gedaan hebben is vragen om dit te agenderen voor de eerstvolgende commissievergadering, helaas pas 6 maart a.s. Daarnaast moet er wat ons betreft een compleet overzicht komen van alle aangevraagde subsidies (inclusief aanvraagdatum) en eventuele honoreringen, alsmede welk deel voor de verbouwing/restauratie begroot was (waarom, blijkt uit onderstaande). Ook al omdat in mei 2011 bijvoorbeeld werd gesteld "De heer Slier ziet het probleem niet. Als het geld in januari niet binnen is, kan de raad besluiten dat het plan niet doorgaat." en "De wethouder heeft aangeboden om in februari 2012 terug te komen bij de raad indien de dekking van minimaal 80% niet is gelukt. De raad kan dan een beslissing nemen over de vraag: hoe nu verder?". Er is dus geen sprake van een klein groepje gaat kijken naar versoberingen. De 80% is niet gehaald en dus gaat de raad praten over dit project. Maar laten we al eens kijken met de informatie die we nu hebben. Algemeen Aangenomen is dat 80% van het bedrag van 1.7 mln gedekt moet zijn door hetzij subsidies, hetzij door kostenbesparingen. Daarnaast zou de stichting zelf zorgen voor 6 ton voor de inrichting. Het is opvallend dat in de laatste raadsbrief "kostenbesparing" ook wordt opgevat als "versobering". Destijds was er een uitgebreide discussie over een "knip" tussen restauratie en renovatie. Er werd een uitgebreid punt gemaakt van het feit het heel lastig was om een dergelijke knip aan te brengen. Nee, het plan zoals het er lag werd uitgevoerd. Wat wel kon gebeuren is dat de aanbesteding heel gunstig zou uitvallen. Daarvan is gezegd dat als dit het geval was dan kon dat de totale kosten drukken. Dat is iets heel anders dan versobering. Subsidie provincie In het oorspronkelijke voorstel werd gemeld dat een aanvraag van 750.000 euro bij de provincie was afgewezen, doch dat er "grote kans" was -omdat aan de voorwaarden werd voldaan- dat het bedrag alsnog zou worden toegekend. Er werd een bedrag toegekend in 2011, doch dit was 400.000 euro. Het is overigens opvallend dat in het NHD van 15 februari gemeld wordt dat de provincie 499.000 euro gegeven had. Daar was toch ook niet een deel begroot voor inrichting, hoop ik? Bankgiroloterij In het voorstel van mei 2011 werd geschreven:

In oktober 2010 is in samenwerking met de Stichting een beroep gedaan op dit fonds om een significante bijdrage ( 800.000,-). Helaas is dit niet gehonoreerd, met als hoofdreden dat andere projecten in Noord Holland ditmaal een bijdrage hebben gekregen die al meerdere keren een aanvraag hadden ingediend zoals de Stoomtram, het Zuiderzeemuseum en de restauratie van de molen in Zaandam. Bij navraag is duidelijk geworden dat het project Drommedaris volledig voldoet aan de criteria van de BGL en dat zij ons adviseren in oktober 2011 wederom de aanvraag in te dienen. De kracht zit dus blijkbaar in de herhaling en medio januari 2012 kan hierover meer duidelijkheid zijn.

Dit positieve verhaal is gelogenstraft. Uit de raadsbrief blijkt dat een (groter, welk?) deel van dit aangevraagde bedrag ingezet zou worden voor de verbouwing en een kleiner deel voor de inrichting. Dit vind ik een onduidelijk verhaal. In het raadsvoorstel van mei werd het gehele bedrag van 8 ton opgevoerd als een potentile, goede kans op fondsen. Nu blijkt dat slechts een deel voor de verbouwing was. Hierdoor is ook het gat in de begroting natuurlijk kleiner. Maar moeten we dan aannemen dat er nu een gat in de begroting van de inrichting is? (daar gingen deze vragen enkele maanden geleden over). Het kan toch niet de bedoeling zijn dat naar eigen wens geld tussen de "80% van 1.7 miljoen" subsidies en de "6 ton door de stichting te verzamelen voor inrichting" verschoven wordt. Rijksdienst voor cultureel erfgoed Hierover werd mei 2011 geschreven:

Per 1 oktober 2010 is een aanvraag ingediend voor een bijdrage vanuit het fonds voor monumenten dat ter compensatie van het afschaffen van de vrijstelling van overdrachtsbelasting op monumenten is ingesteld. Helaas leidde dit tot een negatief besluit voor Enkhuizen omdat de aanvragen uit Noord Holland te talrijk waren. Op 1 oktober 2011 kan echter opnieuw een beroep worden gedaan op dit fonds en wij gaan proberen hier een maximale subsidie van 840.000,- binnen te halen. Rond de jaarwisseling wordt duidelijk wat de resultaten zijn van dit hernieuwde verzoek.

Volgens deze gegevens zou nu al bekend moeten zijn of het gelukt is. Nou denk ik dat de aanvraag pas 16 januari j.l. kan zijn gedaan, hetgeen me bevreemdt omdat toegezegd was dat er ondertussen duidelijkheid zou zijn. Misschien wordt gehoopt op wat vertraging door om de hete brei heen te draaien. Allemaal overigens terug te vinden op de website: http://www.cultureelerfgoed.nl/. Hier staat ook hier te lezen dat voor de meest recente aanvragen de maximaal subsidiabele kosten flink omlaag zijn geschroefd (tenzij natuurlijk een andere regeling bedoeld werd maar dan zou de uitslag toch al binnen moeten zijn, lijkt me). Ook staat er dat kostbaarder restauraties via lening en provincie lopen vanaf 2012. Gunstig is dat afgewezenen uit 2011 prioriteit krijgen, 1800 aanvragen, in totaal 50 miljoen budget. Laat ik die 50 miljoen maar niet door 1800 delen want dan kom je wel erg laag uit. Maar ook op deze pagina kom ik niet uit op relevante regelingen. De regeling van 2010/2011 is zoals verwacht niet gecontinueerd. Maar goed, ik heb hier eerder duidelijkheid om gevraagd, ook qua tijd. Ik kan in ieder geval geen optimistisch verhaal halen uit dit gebeuren. Overige In het voorstel stond ook een bedrag van het Visserijfonds genoemd dat verrassend genoeg voor de Drom gebruikt kon worden. Dit bedrag zit echter niet in de benodigde 1.7 mln maar komt daar bovenop. Ook kleinere aanvragen zitten in de categorie "overige". Het artikel in het NHD geeft een overzicht. Er werd in het voorstel van mei 2011 geen bedrag genoemd maar ik ga maar uit van max. 200.000 euro. Uit dit bericht leid ik af dat er (hetgeen bij ons niet bekend was) wellicht "iets" is met het Westfries Museum, en ook in het NHD artikel wordt geopperd dat de stichting de Drom misschien wil gebruiken als dependence van dat museum. Jammer dat we daar nooit iets over gehoord hebben. In het raadsvoorstel van mei 2012 werd dus mijns inziens een geflatteerd plaatje geschetst van 2.5 miljoen aangevraagde subsidies. De subsidie van de provincie bedroeg "maar" de helft, die van de BGL ging niet door, die van Cultureel Erfgoed is wsl. lager dan begroot (of veel later). Ik heb in ieder geval geen verhaal gehoord van het tegendeel, daar waar andere subsidies gepaard gingen met positieve persberichten. Samengevat:

  Voorstel Mei 2011 Toegekend
Provincie 750.000 499.000
BGL 800.000 0
Cultureel Erfgoed 840.000 ?
Overige 200.000 (?) 200.000 (?)
Totaal Ruim 2.5 mln. 7 ton plus Cultureel Erfgoed

Aangezien minstens 80% van 1.7 mln dus 1.36 mln nodig is, zal Cultureel Erfgoed minimaal 6 ton op moeten leveren. Gezien de prioriteiten die gelegd zijn, alsmede verlaagde subsidiabele kosten, heb ik daar een hard hoofd in. Ook lijkt het er op dat het gat bij de restauratiekosten deels gedicht wordt met geld dat begroot was voor de inrichting. Zit daar nu geen gat? Het is mij dan ook raadsel waar het optimisme van uitingen als deze op gebaseerd is. Mijn conclusie op basis van deze informatie is dat het niet realistisch om te denken dat je die 80% nog gaat halen. Natuurlijk kan het gat "klein" gemaakt worden. Je kunt het zelfs -zoals ongetwijfeld nog gaat gebeuren- kapitaliseren en per jaar gaan kijken (Noot: ja, in het NHD artikel gebeurt dit al). In de brief wordt ook gesteld dat de 80% niet wordt gehaald. Opvallend genoeg zeggen andere uitingen dat die 80% er is. Ik krijg hier een onbestemd gevoel van. Duidelijkheid graag. Feit blijft dat in mei 2011 al scherp onderhandeld is. De eis was simpel. Is de eis, zonder kunst- en vliegwerk en verschuivingen van potjes, geslaagd of niet? (herinner me dat ik nog gepleit heb voor "2 van de 3 grote subsidiegevers binnen" maar daar wou men toen niet aan). We kunnen in ieder geval niet langer wachten met restauratie van gebouw, dak en carillon.

U bent hier