h

Verslag raad 2/11/10

6 november 2010

Verslag raad 2/11/10

Afgelopen dinsdag, 2/11/10 kwamen de volgende onderwerpen aan de orde (hier de agenda en stukken):

Samen met de PvdA stelden we vragen over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over de Molenweg. Er is wat verschil van inzicht over hoe de twee pijlers van de uitspraak moeten worden gewogen. Het moge duidelijk zijn dat we het niet op prijs stellen dat we als raad "de schuld" krijgen. Zeker als het college zei Het college heeft geen bezwaar tegen dit amendement, maar twijfelt aan de waarde ervan. Er is beloofd dat snel in gesprek wordt gegaan met alle betrokkenen en ongeveer eind november is waarschijnlijk een avond voor belanghebbenden.

De punten Burger AED en Westfriese wapen en vlag werden zonder noemenswaardige problemen goedgekeurd (bij de laatste 2 stemmen tegen, 15 voor)

Bij het meerjarenhuisvestingsplan vonden meerdere fracties dat de nadruk wel erg veel lag op stenen en niet het onderwijs, de Brede School. We dienden samen met LQ, PvdA en GL dit amendement in. Uiteindelijk is dit amendement toegevoegd aan het voorstel en in meerderheid aangenomen.

Bij de najaarsnota kraakten we de noten:
- Bonte Veer, 130000 euro voor 2010 in orde, maar voor volgende jaren moet er zoals toegezegd een onderbouwing komen. Ook al is het een subsidieplafond.
- Parkeren, hoe komt die scheve verhouding (ook tov. schatting XTNT) van uitgaven en inkomsten. De wethouder wist het antwoord niet want het antwoord inzake BOA's en boetes klopt niet. Zie ook hier.
- Buitendienst. Afrekening is beloofd dus die moeten we krijgen. Toegezegd is dat er over het hele verhaal inhuur, uitbesteding een informatieavond komt, waarbij ook de buitendienst langs zal komen.

Het coalitieuitvoeringsprogramma kende twee amendementen die voorstelden punt 2 te schrappen. Deze van VVD/D66 en deze van CU-SGP en GL. De motivaties waren compleet verschillend dus vandaar dat beide overeind werden gehouden. Wij waren het meer eens met de motivering van het voorstel van CU-SGP en GL. Aangezien het voorstel punt 2 te schrappen hiermee in ieder geval wel bereikt werd (unaniem) konden we vervolgens frank en vrij richting aangeven met welke punten we moeite hadden (en dus ter kennisgeving aannemen):
- Gommerwijk west-west (kansen=afwijken)
- Economische en toeristische nota
- Uitbreiding horeca
- Volgorde bezuinigingen: zie toezegging hieronder
- Hoeveelheid externe inhuur en onderzoeken.
- Sociale woningbouw en woonvisie
- Zondag zsm. besproken. Dat is gebleken.
- Centrale huisvesting
- Huisvesting: zwakke sociale structuur?
- En wat er niet in staat, niets over in staat:volksgezondheid
Het collegeuitvoeringsprogramma is ter kennisgeving aangenomen.

Tenslotte de N23. Dit punt was een moeilijke afweging. Basis was het regioakkoord, waar we ja zeiden, tegen traject en bedrag. De tekst daar gaf al wat risico-factoren die helaas niet minder zijn geworden. De vraag was hoe je daar mee om moet gaan.
- Flessenhals baarde ons zorgen. Gebiedsvisie zien dat opwaardering zeer veel geld gaat kosten. In dit project zou dat moeten zijn meegenomen. Beter nog: hele weg 4 baans, tunnel onder zaadbedrijven. Maar dat is niet wat voorligt.
- Tweede punt betrof versobering. Wat zijn de risicos. Maar wel vrijwel in n keer aanbesteed.
- Dekking: we dienden een voorstel in met PvdA en CU-SGP, waarbij het bedrag in 1 keer werd betaald uit NUONgelden en de reserve. Hiermee zou rente bespaard worden en zou er geen druk op projecten in de toekomst liggen.
- Dubbel spoor + containervervoer moesten aandacht krijgen.
Nadat we bij de dekking het punt over geen E10,- opslag lieten varen, en beloofde ons dekkingsvoorstel over te nemen en uit te werken.
Zowel de realisatieovereenkomst als het nieuwe dekkingsvoorstel werden aangenomen.

Met deze punten was er geen tijd meer voor de beschouwingen. Die vonden 3/11, de avond erna, daarom plaats. Al met al was het zeer constructieve avond waarin veel voorstellen zijn aangenomen en overgenomen.

U bent hier