h

2e termijn begrotingsvergadering

13 november 2010

2e termijn begrotingsvergadering

Op 9 november vond de tweede termijn van de begrotingsvergadering. De eerste termijn is hier te lezen.

Heel belangrijk voor ons was dit amendement wat we indienden samen met PvdA, LQ, CU-SGP en GL (en daarmee de gehele meerderheidsoppositie) waarin we geen integrale kredietopening zouden maken voor een lijst vol met nieuw beleid. Na de eerste termijn was er al een toezegging om een zg. A en B lijst te maken, waarin A. De lijst en reactie valt hier nog na te lezen. Het college stelde voor om alleen de A-lijst over te nemen, waarmee vrijwel alle heikele, nieuw beleid, van de baan was en in aparte voorstellen zou langskomen.

In de tweede termijn gingen we in op de volgende:

  • Onderverdeling A en B ziet er goed uit. d) kredieten behorend bij de A-lijst. Alleen A-punten ter beschikking, de investeringen op rioolgebied zijn conform GRP.
  • We zeggen niet ja tegen geld Bonte Veer, we zeggen niet nee tegen geld Bonte Veer, laat dat ook niet de sfeer worden. Het gaat hier om de onderbouwing van het bedrag, niet het bedrag van 130k zelf. We wilden wel wat meer duidelijkheid over de subsidieplafonds, dit omdat er een wat alarmerend telefoontje richting een andere instelling was gegaan, nl. dat subsidie op losse groeven zou staan. Op 16 december a.s. komt er een avond over welzijnswerk, inclusief Bonte Veer.
  • Kostendekkendheid. Discussie toegezegd, dus die MOET nog komen. In december: afvalstoffen en riool. Rest: later. Doe parkeren daar maar bij.
  • Actualiseren bestemmingsplannen: is al tonnen in gestopt. 131k in 2009, jaarlijks 92k vanaf 2005. t/m 2012. Dit terwijl ze juli 2010 al klaar zouden zijn. De wethouder komt binnenkort met een raadsbrief met de laatste stand van zaken. Dat laat niet onverlet dat we ons zorgen maken over de diverse voorbeelden van "oud-bestemmingsplan-gedoe"
  • Drommedaris 1.2+2.0 mln is te veel. Het CDA dacht dat het over twee ton voor de Drom ging. De eerste ton, geen ISV-3 geld, is binnen. Het blijft toch gek dat de Drom zelf zegt vanaf mei een jaar dicht te gaan.
  • De motie Pisa steunden we, want (i) Pisa heeft zich bewezen, (ii) er zou onderzoek worden gedaan en daar hebben we niets over gehoord, en (iii) argument "eigen stad eerst" spreekt ons niet zo aan.

Met de A/B aanpassing stemden we unaniem in met de begroting 2011. Ook al omdat er geen bezuinigingen in zaten verwerkt. Die operatie komt nog. Er zullen nog veel losse voorstellen komen die spannend zullen worden. Ik was tevreden over de constructieve houding en ben blij dat een meerderheids-oppositie aardig invloed kan hebben. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor alle partijen fijn is, maar ja, dat is het gevolg van de politieke situatie sinds 1 juni (en eigenlijk ook de verkiezingen). Om de laatste zin van onze beschouwingen nog maar een keer te citeren:

"We wensen de gemeenteraad een mooi, sociaal en boeiend begrotingsjaar toe. Zoals altijd
zullen ook wij hier ons constructieve steentje aan bijdragen."

U bent hier