h

Brief SMC tav. dhr. Boland

2 juni 2010

Brief SMC tav. dhr. Boland

Bij de benoeming van de wethouders hebben we niet ingestemd met de wethouders. Bij dhr. Boland omdat deze informatie achtergehouden heeft voor de raad, en willens en wetens extra drempels opgeworpen voor een nieuwe raad tav. de besluitvorming SMC.

Over de eerste helft van de zin, de achtergehouden informatie, stuurden we op 12 mei (datering 10 mei) een aangetekende brief, die hieronder te lezen is, waarin we verzochten om in de raadsvergadering (gisteren dus) openbaarheid te geven over een document tbv. het SMC. Dit document ging over wezenlijke wijzigingen tussen bestuursopdracht en voorgenomen plan. Dit omdat we absoluut niet het verwijt wilden krijgen om uit te zijn op de wethouder, maar ook omdat we beseffen dat er wellicht informatie is die je niet zomaar op straat wilt leggen. Maar als het gaat om de informatievoorziening hoort de raad deze informatie gewoon te krijgen, en in ieder geval op de hoogte gesteld worden van de aanwezigheid van een dergelijk advies. In de gistermiddag verstuurde raadsbrief wordt alleen iets gezegd over "alle relevante informatie", niet over het juridische advies, waar we in oktober al expliciet naar gevraagd hadden. Ook werd aangegeven (in de krant "1 dag") dat de brief maar een paar dagen binnen was. Vorige week woensdag was er al contact die aangaf dat de brief ontvangen was. Ook het verhaal dat de brief niet aan "dhr. Boland" maar "wethouder Boland" gericht had moeten zijn, lijkt me erg vergezocht.

Wij vinden dat we nu meteen alle relevante informatie ter inzage moeten krijgen, en ik merk daarbij op dat dit helemaal los staat van het al dan niet succesvol eindresultaat.


Enkhuizen, 10 mei 2010

Geachte heer Boland,

Zoals u weet worstelen we sinds de collegebesprekingen met de wetenschap van een onderdeel van het SMC dossier, te weten het juridisch advies van Loyens en Loeff van vorig jaar. Nu onze tijdrovende formatietaak er op zit, hebben wij eindelijk tijd om stil te staan bij de betekenis van deze wetenschap.
We zijn na lang en diep nadenken tot de conclusie gekomen dat het niet vermelden ervan, nadat ik in oktober 2009 daar naar vroeg, neerkomt op het verzaken van de informatieplicht aan de raad. Dit hebben ondergetekende en dhr. Stolk als eens verwoord in een gesprek met u.
Wij willen daar niet medeschuldig aan zijn en verzoeken u dringend dit de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering aan de gemeenteraad bekend te maken.
Wij willen benadrukken dat dit verzoek geenszins gezien moet worden in het licht van mislukte collegeonderhandelingen, maar voor ons een principile zaak is.

Hoogachtend,

Christian Bokhove
Fractievoorzitter SP


In het NHD bericht van 2 juni gaat het er ook over:

Steun voor coalitie Enkhuizen is flinterdun
Gepubliceerd op 02 juni 2010, 00:11
Laatst bijgewerkt op 02 juni 2010, 00:36
enkhuizen -
Het dinsdagavond benoemde minderheidscollege van Enkhuizen gaat vier tropenjaren tegemoet. Er is steun voor de wethouders Hendrik Boland (VVD-D66), Klaas Kok (CDA) en Jan Franx (Nieuw Enkhuizen), maar die is wel flinterdun.

De Socialistische Partij, Partij van de Arbeid en Lijst Quasten stemden tegen de benoeming van het drietal, dat ook in het vorige college wethouder was. De SP sprak klip en klaar van een 'gebrek aan vertrouwen'.

Vooral Boland moest het ontgelden en dat had alles te maken met Sociaal Medisch Centrum aan de Vijzelstraat. Volgens SP-fractievoorzitter Christian Bokhove heeft Boland een juridisch advies over dit gewraakte dossier dat begin 2009 is uitgebracht 'willens en wetens verzwegen' voor de raad. Een op 10 mei verstuurde, aangetekende brief hierover van Bokhove aan Boland, zou pas dinsdag op het stadhuis zijn bezorgd.

Het college reageerde dinsdagmiddag onmiddellijk met een raadsbrief, met de belofte dat de raad binnenkort inzage krijgt in alle informatie. Dus ook de gevoelige informatie die de onderhandelingspositie van de gemeente kan schaden. Die belofte deed Boland dinsdagavond opnieuw. ,,Daarna mag u oordelen over mij en mijn functioneren.''

Dat het minderheidscollege na drie maanden formeren en met slechts acht zetels toch aan de slag mag, is te danken aan de gedoogsteun van de eenmansfracties ChristenUnie-SGP en GroenLinks. ,,Het is niet goed dat de oude club doorgaat, maar het is niet anders. Tot het moment dat zij ons vertrouwen niet meer hebben, hebben zij ons vertrouwen'', aldus Ren van der Pluijm (GL).

U bent hier