h

Het afgelopen jaar

17 juli 2006

Het afgelopen jaar

Sinds maart van dit jaar zit ik voor de SP in de gemeenteraad van Enkhuizen. Het is erg leuk, maar zoals verwacht veel werk. Vrijwel wekelijks weer wat te lezen documenten. Gelukkig lees ik snel, en het is erg leuk om snel de essentie uit een voorstel te halen. Ook het "graven" naar onderzoeken en ervaringen van andere gemeentes bij voorstellen die op tafel liggen, is leuk.

Natuurlijk is het niet alleen maar rozegeur en maneschijn. De drie grote dieptepunten in het afgelopen seizoen waren voor mij:

  • Het naast zich neerleggen van de coffeeshopnota door de burgemeester. Onbegrijpelijk dat de meeste partijen hier zo slap op reageerden.
  • De breedband affaire. In de raad en bij het college spelen factoren als trots, doordrammerigheid, onkunde, discussiemoeheid, opportunisme bij dit punt een grote rol. Het is nl. duidelijk dat er op zijn minst discutabele (eigenlijk gewoon onwettige, maar dat laat ik liever over aan de rechter, zoals het hoort) kanten aan zitten. De tijd zal leren dat de gemeente hier echt fout bezig is.
  • Het gebrek aan echte debat en discussie. De SP vaart wel bij echte discussie. De huidige opzet van de vergaderingen maakt dat er geen sprake is van debat, maar van een eenzijdig oplepelen van de standpunten. Hopelijk kan dit in de domeindiscussie n met de komst van een nieuwe burgemeester opgelost worden.

Natuurlijk waren er naast de rol als volksvertegenwoordiger zelf k goede punten: de algemene beschouwingen, het behouden van de zeemuur bij de Harlingersteiger en in het algemeen denk ik ook de manier waarop we tot nu toe in de raad gezeten hebben. Ik denk dat we in het korte tijd goed beargumenteerde standpunten hebben kunnen verkondigen in de raad.

Wl vind ik het erg belangrijk dat ik contact houd met de werkelijkheid. Soms wordt het allemaal wel erg theoretisch. Om die reden doe ik ook gewoon mee aan de acties van de SP. Jammer dat er zo weinig nieuwe acties vanuit het landelijk bureau zijn gestart; dit zal vast veranderen nu de verkiezingen er aan komen!

U bent hier