h

NieuwsTerug - Informatiepunten ouderenmishandeling in gemeenten - 02 MEI 2006

7 mei 2006

NieuwsTerug - Informatiepunten ouderenmishandeling in gemeenten - 02 MEI 2006

Binnen anderhalf jaar moet negentig procent van de Nederlandse gemeenten een informatiepunt bestrijding ouderenmishandeling hebben. Dat is het doel van de campagne Stop Ouderenmishandeling. De informatiepunten geven voorlichting en verwijzen bij een vermoeden van ouderenmishandeling door naar professionele hulpverleners.
Jaarlijks krijgen naar schatting meer dan 160.000 ouderen in Nederland te maken met ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust.

Bewuste mishandeling
Vaak zijn bewuste mishandeling, seksueel misbruik en financile uitbuiting in het spel. Soms gaat het om uit de hand gelopen mantelzorg. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen rond de tachtig jaar. Plegers zijn vooral familieleden, zoals partners, kinderen, kleinkinderen, neven en nichten.

Landelijk Ambassadeur
De komende maanden trekt Mirjam van Dongen van GGZ De Grote Rivieren als Landelijk Ambassadeur Bestrijding Ouderenmishandeling het land in om gemeenten te stimuleren om een informatiepunt bestrijding ouderenmishandeling te starten. De campagne richt zich met name op gemeenten die nog geen informatiepunt hebben. Ruim veertig procent heeft dit al wel. Bij andere gemeenten is het fenomeen vaak nog onbekend.

Factsheets
In het kader van de campagne verschijnt de komende anderhalf jaar een serie factsheets over oudermishandeling met onder andere de volgende onderwerpen: algemene informatie en cijfers over ouderenmishandeling, financieel misbruik, verwaarlozing en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De factsheets worden verstuurd aan gemeenten, zorginstellingen, welzijn ouderen, GGZ, GGD en politie.

'Je ziet het pas als je het gelooft'
Eerder dit jaar verscheen in het kader van de campagne STOP Ouderenmishandeling de brochure Je ziet het pas als je het gelooft. In deze brochure zijn vijf voorbeelden van projecten ter voorkoming van ouderenmishandeling opgenomen.
De campagne STOP Ouderenmishandeling wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW), TransAct, GGZ De Grote Rivieren en het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling in opdracht van het ministerie van VWS.

Meer informatie: www.kenniscentrum-ouderen.nl . De factsheets en brochure zijn hier ook te downloaden

U bent hier