h

Vrouwen maken de politiek anders...

5 oktober 2019

Vrouwen maken de politiek anders...

Foto: Baris Ermis

Een redelijk aantal gasten vond de weg naar ons Politiek Café “SPraak!” op woensdag 2 oktober jl. in Café De Slof in Enkhuizen. We spraken over ‘Vrouwen en/in de Politiek’. Speciale gasten waren drie politici, die elk spraken van hun drijfveren om als vrouw de politiek in te gaan.

Inge Stemmler, SP-raadslid in Enkhuizen, sprak over haar bijdragen aan de strijd om gelijke rechten voor vrouwen  aan de orde te stellen in onze samenleving. Het is nog altijd zo dat vrouwen anders worden bekeken, benaderd en behandeld dan mannen, met veel ongelijkheid tot gevolg. 

CDA-wethouder Esther Heutink (Enkhuizen) vertelde over haar intrede in de Ermelose raad – de door mannen overheerste fractie van haar partij in deze Veluwse gemeente vond dat het tijd werd om een vrouw tot hun geledingen toe te laten. Zij ervaart het vrouw-zijn in de politiek soms als handig, maar soms ook als ingewikkeld. Als er in een gezelschap vrouwen aanwezig zijn, dan is de politieke besluitvorming anders.

Tot slot gaf Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, haar visie op de rol en positie van de vrouw in de politiek. Vrouwen vergaderen efficiënter, is haar opgevallen. 

De verhouding man-vrouw in de politiek is op alle niveaus scheef. De aanwezige gastsprekers waren het er van harte over eens dat er meer vrouwen een plek zouden moeten krijgen in de raad, in het wethouderkorps en als burgemeester. Ook in de landelijke politiek is de verhouding scheef – die moet worden rechtgetrokken. Vrouwen zouden een politieke functie meer moeten ambiëren, zo vond men ook in de zaal.

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier