h

Schriftelijke vragen SP : Overlast motoren touringcars – Ossenmarkt / Parklaan

22 mei 2018

Schriftelijke vragen SP : Overlast motoren touringcars – Ossenmarkt / Parklaan

Inleiding : Onze mooie stad wordt bezocht door grote aantallen toeristen. Deze toeristen komen met eigen vervoer, met de trein of worden gebracht en gehaald met bussen van touringcarbedrijven.

Het NS-station wordt veelal gebruikt om passagiers uit te laten stappen voor hun bezoek aan Enkhuizen – zij wandelen vervolgens de stad in of lopen richting VVV (Tussen Twee Havens) of richting de boot naar het Zuiderzeemuseum.

De lege bussen blijven achter, geparkeerd op het busstation, en wachten vervolgens tot de toeristen weer terug keren en om hun weg te vervolgen. Vaak doen zij dat met draaiende motor – om technische redenen besluiten chauffeurs de motoren stationair te laten draaien, bijvoorbeeld om de airconditioning-installatie in werking te kunnen laten.

1. Heeft u zicht op het aantal touringcars dat dagelijks, wekelijks ‘langdurig’ parkeert bij het NS-station? Kunt u dit in een overzicht plaatsen en aan ons verstrekken?

2. Bestaan er binnen de gemeente Enkhuizen regels met betrekking tot het ‘langdurig’ parkeren van autobussen, niet-zijnde voertuigen voor de reguliere lijndiensten, binnen de gemeentegrenzen?

Zo nee: waarom niet?

Zo ja: wat zijn deze regels?

bewoners Parklaan

Bewoners van de woningen aan de Parklaan, waarvan de achtertuinen grenzen aan het stationsplein, ervaren (soms: ernstige) langdurige overlast van bussen waarvan de motoren stationair blijven draaien. Deze overlast kent verschillende vormen.

3. Erkent en herkent u het probleem van de overlast van stationair draaiende motoren voor de bewoners van de woningen aan de Parklaan?

Bewoners lopen met regelmaat even naar de chauffeurs om de overlast kenbaar te maken. Soms zetten de chauffeurs de motor dan (even) uit, anderen doen dat niet.

Ook hebben enkele bewoners de overlast gemeld bij de gemeente. Dat is ook in het verleden herhaaldelijk gebeurd.

4. Bent u op de hoogte van klachten die door bewoners zijn geuit betreffende het probleem van de overlast ervaren door stationair draaiende motoren?

Zo ja: kunt u aangeven hoeveel klachten er inmiddels binnen zijn?

5. Kunt u aangeven welke acties er ondernomen zijn om de klachten te onderzoeken en aan te pakken?

Bewoners ervaren tot op heden weinig of geen positieve veranderingen.

6. Welke actie(s) gaat u ondernemen om de overlast voor de bewoners te stoppen of drastisch te beperken?

7. Welke mogelijkheden heeft de gemeente om chauffeurs te ‘dwingen’ de motoren van hun touringcars uit te zetten als zij langdurig geparkeerd staan?

Graag een overzicht.

Bent u bereid om op korte termijn deze mogelijkheden toe te gaan passen?

                Zo ja: welke termijn is daarbij realistisch?

                Zo nee: waarom niet?

Milieu

Het stationair laten draaien van motoren is slecht voor het (leef)milieu, zeker als het gaat om niet-elektrische voertuigen.

8. Bent u bereid om de Omgevingsdienst in de nabije omgeving van het bus-parkeerterrein op het stationsplein en de Ossenmarkt metingen te laten uitvoeren om zicht te krijgen op de mate van uitstoot van fijnstof, roet en andere schadelijke stoffen?

Zo ja: wanneer kan dit gebeuren?

Zo nee: waarom niet?

Margreet Keesman

SP

9 mei 2018

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier