h

Schriftelijke vragen SP : Loket WerkSaam – naar aanleiding van raadsbrief 13 maart 2018

22 mei 2018

Schriftelijke vragen SP : Loket WerkSaam – naar aanleiding van raadsbrief 13 maart 2018

Inleiding: Op 13 maart jl. zond het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enkhuizen een informerende raadsbrief “Invulling lokale dienstverlening WerkSaam”, onder zaaknummer 633968.

In deze raadsbrief informeert het College over de invulling van de door de Raad gewenste lokale dienstverlening van WerkSaam aan de inwoners van Enkhuizen. WerkSaam is met een voorstel gekomen tot invulling van die wens, die in de raadsbrief verder wordt gespecificeerd.

Loket in Enkhuizen

Bij de aanvang van de GR WerkSaam, waarin de gemeente Enkhuizen samen met zes andere Westfriese gemeenten participeert, is door de gemeenteraad van Enkhuizen nadrukkelijk gevraagd om een voorziening te treffen waardoor inwoners van Enkhuizen bij een intake, cq. eerste gesprek, bij WerkSaam in Enkhuizen terecht kunnen. In feite komt dit neer op het organiseren van een ‘spreekuur’-gelegenheid in onze stad – in de volksmond is dit ‘het WerkSaam-loket’ gaan heten en is als zodanig ook in latere besprekingen terug gekomen.

In de eindfase van de voorbereidingen tot oprichten van en toetreding tot de GR WerkSaam is het instellen van een loket van WerkSaam in Enkhuizen een voorwaarde geworden. Inmiddels is duidelijk geworden dat het bestuur van WerkSaam niet bereid is aan deze voorwaarde te voldoen. De reden die hiervoor keer op keer wordt opgegeven is dat andere gemeenten dan ook aanspraak op een eigen loket willen maken.

Door WerkSaam te maken kosten (?)

Bij diverse gelegenheden werd de raad van de gemeente Enkhuizen geconfronteerd met het feit dat het erg lastig was om WerkSaam ervan te overtuigen om het loket in Enkhuizen te openen.

De raad heeft ook telkens bij de wethouder aangedrongen op de realisatie van het loket.

Op 20 november 2016 vroeg ondergetekende via AGORA wat de kosten zouden zijn voor onze gemeente als wij de lokale voorziening (het ‘loket’) als plustaak zouden afnemen bij WerkSaam. Deze vraag werd niet gesteld met de intentie de voorziening ook daadwerkelijk als plustaak af te nemen, maar om een indruk te krijgen van de door WerkSaam te maken kosten.

In antwoord stelde men:

Bij benadering zal het, uitgaande van een dagdeel per week (4 uur) x 52 weken x € 59,- neerkomen op € 12.272,- op jaarbasis”

AGORA, gemeente Enkhuizen, ambtelijke organisatie, 24-11-2016

De raadsbrief, aanleiding tot deze schriftelijke vragen, stelt echter dat de kosten voor een loket van WerkSaam in Enkhuizen zouden neerkomen op € 25.000,- op jaarbasis.

1. Kunt u aangeven waarom beide genoemde bedragen zo ver uiteen liggen?

Zo ja, graag helderheid hierover.

Zo nee, bent u bereid dit nader uit te zoeken?

2. Ziet het College van B&W het instellen van een loket WerkSaam in Enkhuizen als het afnemen van een plustaak bij WerkSaam?

Zo ja:  kunt u dit uitleggen?

3. Zo nee: bent u het met mij eens dat het derhalve niet correct is dat wij voor een dergelijke voorziening extra moeten betalen? Graag een nadere toelichting.

Een groot deel van het beleid dat WerkSaam uitvoert vloeit voort uit landelijke wetgeving vanuit de participatiewet. Aan een deel van het beleid kunnen gemeenten zelf invulling geven. Nu maakt het niet uit in welk van de zeven Westfriese gemeenten men woont, de participatiewet wordt op dezelfde manier uitgevoerd.

Hierover hebben we de volgende vragen:

4. Is het mogelijk om (een deel van) het beleid terug te halen naar onze eigen gemeenteraad?

5. Welke stappen moeten er dan gezet worden?

6. Wat zijn hiervan de financiële consequenties?

Margreet Keesman

SP

9 mei 2018

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier