h

€20,- voor het ophalen van grof vuil? - mooi niet!

28 juli 2017

€20,- voor het ophalen van grof vuil? - mooi niet!

Afgelopen week schrokken wij op van een bericht dat inwoners in onze regio voortaan moeten gaan betalen voor het laten ophalen van hun grofvuil – per keer moet € 20 worden neergeteld.

Foto: Wim Hoogervorst / HVC

Belachelijk, onwenselijk en vooral ook heel oneerlijk.

De afvalverwerker in onze regio, de HVC, wil binnenkort € 20 in rekening brengen bij mensen die hun grofvuil willen laten ophalen – dit gebeurde tot nu toe gratis. De SP is fel tegenstander van deze ordinaire bezuinigingsmaatregel en zal zich hier ook tegen verzetten en zoekt daarbij ook medestanders in de regio.

“Natuurlijk zijn wij voor het zo goed mogelijk scheiden van afval”, zegt SP-raadslid in Enkhuizen Wim Hoogervorst. “Maar op dit moment betalen we al een flinke afvalstoffenheffing, en daar zit al in verrekend het ophalen van grofvuil. HVC moet maar onderzoeken hoe ze dit opgehaalde vuil zelf gaan scheiden”.

De nieuwe extra bijdrage komt natuurlijk vooral op de schouders van mensen met een kleinere portemonnee. “Zeker, als je zelf een auto hebt kun je er voor zorgen dat jouw grofvuil bij het depot terecht komt. Maar mensen met een lager inkomen hebben vaker geen auto en worden dus op kosten gejaagd.”

Hoogervorst vreest voor een flinke ongelijkheid op het gebied van huisvuilverwerking. Ook maakt hij zich zorgen over de leefbaarheid in buurten. “Als mensen hun grofvuil niet meer kunnen laten ophalen blijft het mogelijk achter in tuinen of gewoon op straat. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn”.

Hoogervorst denkt dat deze plannen op veel verzet zullen stuiten in de regio. “Met een beetje gezond verstand moet je snappen dat dit een onzinnig plan is”, zegt hij. ”Wij zullen via de raad strijden tegen deze maatregel. Maar misschien zijn ook andere stappen nodig. De SP zal zich in elk geval laten horen, en we doen een beroep op de solidariteit in onze maatschappij.”

Reacties

Belachelijk plan, weg ermee!

Dit is een slecht plan om meerdere redenen. Ten eerste: dit werkt natuurlijk het dumpen van grofvuil op de stoep in de hand. Ten tweede: het is meer een inzamelingsactie dan een bezuinigingsmaatregel. http://www.smitvof.nl/container-vervoer

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier