h

Skaeve Huse een probleem?

29 juni 2017

Skaeve Huse een probleem?

Afgelopen maandag werd in de commissie BOFS door Lijst Quasten een vraag gesteld over dit krantenartikel https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/west-friesland-uitgelicht/artikel/enkhuizen-krijgt-geen-skaeve-huse-wel-hulp-voor-onaangepaste-inwoners

Op de vraag aan wethouder Eric Struijlaart hoe men erbij kwam dat er geen politiek draagvlak voor de aanleg van Skaeve Huse moest hij het antwoord schuldig blijven. Wel gaf hij aan dat hij al maanden in overleg met WelWonen was over dit onderwerp. Zie ook: https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/west-friesland-uitgelicht/artikel/politiek-wil-wel-praten-over-skaeve-huse-enkhuizen

Maar het verhaal over de Skaeve Huse is volgens de SP fractie iets anders.

Al in 2007 stelde de SP hier samen met het Sociaal Beraad al een brief over op en schreven hierover al een epistel op onze website. Dit verslag inclusief de brief zijn onderaan dit verslag te vinden.

Waar hangt het nu op? Vele malen zijn de betrokken partijen al op de fiets gestapt om al rijdend door Enkhuizen op zoek te gaan naar geschikte locaties.

Het lijkt erop dat de angst of het ongemak overheerst. Gaat dit een aanzuigende werking krijgen, moet er meer toezicht op de locatie komen met waarschijnlijk meer politie-inzet, wordt het een Sodom en Gomorra.

Het Skaeve Huse concept is overgewaaid uit Denemarken. De meningen over deze vorm van wonen lopen uiteen. Krijg je een huis als beloning voor wangedrag? Dan ontstaat bij ons meteen de vraag: waardoor is dit wangedrag ontstaan? Vaak spelen factoren als psychiatrie en/of verslaving een grote rol. In volle overtuiging durf ik te stellen dat niemand uit vrije wil in zo’n situatie terecht wil komen of komt.

Eigen kracht, eigen regie zijn termen die voor een deel van onze burgers niet opgaat. Die daarin een steuntje in de rug nodig hebben èn verdienen.

Waarom zetten we deze mensen buiten de gemeenschap is ook een veelgehoord punt van kritiek.

Soms is een periode van rust, een time-out, nodig om uiteindelijk weer verder te kunnen. En de waarheid gebiedt te zeggen dat er ook een groep mensen is die niet meer terugkeren in de maatschappij met alle regels en voorschriften die wij in Nederland eisen. Maar mogen zij niet ergens wonen en zullen wij, wanneer zij voor een uithuisplaatsing staan en op straat belanden, het probleem hebben opgelost?

Wat dat betreft is de maatschappij zo veranderd dat er weinig tot geen ruimte is voor mensen met afwijkend gedrag. In mijn jonge jaren kenden we ze allemaal. De mensen die ‘anders dan anderen’ waren. Maar de acceptatie was er wel. Nu is de problematiek in de huidige tijd een andere dan vroeger. En vroeger was niet alles beter. Maar onze tolerantiegrens is ver opgeschoven waardoor de ruimte in de maatschappij beperkter is voor de buitenbeentjes.

In een rapport van SEV over Skaeve Huse waarin de experimenten in Amsterdam, Arnhem en Tilburg na 5 jaar Skaeve Huse zijn onderzocht wordt aangegeven dat het een succes is. Een experiment met een Happy Ending.

De vooraf geuite bezwaren bleken achteraf ongegrond.

Dat doet me denken aan de tijd dat ik werkte bij een instelling die beschermde woonvormen in woonwijken realiseerde. Bij een nieuwe woonvorm waren de bezwaren uit de buurt niet te tellen. Met goede voorlichting, het serieus nemen van de buurt en het delen van ervaringen van bewoners uit buurten waar woonvormen al draaiden bleken de meeste bezwaren weggenomen te kunnen worden. En in de praktijk bleek het alles mee te vallen en uitstekend te verlopen.

Een interessant rapport om te lezen, met goede aanbevelingen uit de praktijk en hier te vinden: http://publicaties.dsp-groep.nl/getFile.cfm?file=18chskaeve_1_SEV_evaluatierapport%20_Skaeve_Huse.pdf&dir=rapport

Kortom wat de SP betreft een stevige discussie in de raad waard.

Margreet Keesman

 

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier