h

Raadsvergadering van 4 oktober 2016

10 oktober 2016

Raadsvergadering van 4 oktober 2016

De eerste raadsvergadering van het nieuwe politieke seizoen was allesbehalve saai.
Naast een aantal hamerstukken stond op de agenda: ‘De politieke actualiteit’. Dit had te maken met het feit dat wethouder Rob de Jong zijn ontslag had ingediend nadat zijn partij, Nieuw Enkhuizen, het vertrouwen in hem had opgezegd.

De agenda, stukken en het audio-verslag van deze vergadering vindt u hier.

Hoewel wij wisten dat het binnen Nieuw Enkhuizen al een tijdje rommelt (we herinneren ons nog dat raadslid Bram van der Pijll een jaar geleden min of meer uit de partij werd gezet, waarmee de meerderheid die de coalitie in de raad had formeel verdween), kwam het opstappen van wethouder De Jong voor ons totaal onverwacht.

We hadden in de afgelopen maanden al wat signalen opgevangen dat de achterban van Nieuw Enkhuizen niet helemaal tevreden was over het functioneren van hun wethouder.

Maar dat deze partij, zonder verder overleg met de andere coalitiepartijen, het vertrouwen in hem opzegde en hem daardoor min of meer dwong om af te treden, was voor ons toch wel een bijzonder onaangename verrassing. Een verrassing die binnen onze fractie -om het voorzichtig uit te drukken- niet erg goed gevallen is.

Wat de SP betreft was dit beslist niet nodig geweest. Je kon van wethouder De Jong vinden wat je wilde, maar hij deed waarvoor hij was aangenomen: het coalitieakkoord en het daarop gebaseerde College Uitvoeringsplan uitvoeren. Hij mag misschien bij de raadsvergaderingen niet de meest welbespraakte wethouder zijn geweest die je kunt vinden, maar het gaat ons bij de SP in de eerste plaats om daden en niet om de woorden. En wat daden betreft hadden wij -en bijvoorbeeld ook de ondernemers in Enkhuizen- weinig op hem aan te merken.

Kortom: zonder dat daar volgens ons een directe aanleiding voor was en zonder verder overleg met de andere coalitiepartijen werd wethouder De Jong plotseling de laan uitgestuurd.
Ook het gedoe rond raadslid Van der Pijll maakt dat Nieuw Enkhuizen in onze ogen een onbetrouwbare coalitiepartner is.
Tot nu toe heeft Nieuw Enkhuizen nog steeds niet precies duidelijk gemaakt waaróm hun vertrouwen in wethouder De Jong weg was. De mededeling van raadslid Michel de Jong van Nieuw Enkhuizen dat het opzeggen van dat vertrouwen uitsluitend zijn beslissing was en niet die van zijn achterban vinden wij ongeloofwaardig: ook raadslid Van der Pijll is immers uit de partij gezet omdat hij wethouder De Jong, tegen de zin van zijn achterban, bleef steunen.

Na overleg met onze andere coalitiepartners werd duidelijk dat ook bij hen twijfels waren gerezen of we wel verder moesten met Nieuw Enkhuizen. Als je samen een coalitie aangaat en een coalitie­akkoord sluit, kun je niet zomaar op eigen houtje het speelveld gaan veranderen.

In de week nadat het nieuws bekend werd is er daarom druk overlegd tussen de coalitiepartijen over hoe nu verder. Eigenlijk zag geen van de coalitie-partijen voorzetting  van de coalitie met Nieuw Enkhuizen zitten en daarom werd uiteindelijk besloten om zonder Nieuw Enkhuizen verder te gaan.

We hebben nog anderhalf jaar te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen en de overgebleven coalitiepartijen willen de voortgang van de lopende dossiers niet in gevaar brengen. Met een wispelturige partner als Nieuw Enkhuizen doorgaan was geen optie en nieuwe onderhandelingen starten om een nieuwe coalitie te vormen leek ons -met 10 fracties op 17 raadszetels- een vrijwel onmogelijke en in ieder geval eindeloos durende opgave.

Daarom hebben de drie overgebleven coalitiepartijen de raad de mogelijkheid voorgelegd om het College (bestaande uit de burgemeester en nu drie wethouders) haar werk voort te laten zetten tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Dit voorstel werd in de raad goed ontvangen. Uiteindelijk werd een tijdens de vergadering ingediend raadsvoorstel om met (maximaal) 3 FTE-wethouders (dat was 3,2 FTE) door te gaan unaniem aangenomen.

Grote verbazing en verontwaardiging viel ons nog ten deel toen, op een vraag van de PvdA, de fractievoorzitter van Nieuw Enkhuizen antwoordde dat Nieuw Enkhuizen het coalitieakkoord niet meer zou steunen.

Pardon? De fractie van de SP hoopt dat deze vraag hem overviel en dat hij daarom dit antwoord gaf. Want als er niets aan het coalitieakkoord is veranderd en de handtekening van Nieuw Enkhuizen daaronder staat getuigt het niet van veel vertrouwen om dan dit, mede door je eigen partij gesloten, akkoord niet meer te steunen. Heb je dan 2,5 jaar in de coalitie gezeten alleen maar om in de coalitie te zitten en is het coalitieakkoord daarbij van zo weinig waarde?

We hopen dat Nieuw Enkhuizen hier nog op terugkomt en hierin het voorbeeld volgt van raadslid Bram van der Pijll. Hij zei na zijn royement door Nieuw Enkhuizen: “Mijn handtekening staat hieronder namens Nieuw Enkhuizen. En mijn handtekening staat voor iets.”

Wij zijn erg blij dat de Raad uiteindelijk gekozen heeft voor continuïteit in het bestuur van Enkhuizen. Of, zoals de VVD-fractie opmerkte: "Gezien het feit dat deze stad tot nu toe wat ons betreft prima bestuurd wordt, voor zover we inderdaad verder in een constructieve dialoog tussen College en Raad daar verder samen vorm en inhoud kunnen geven, zien wij geen reden om nu op basis van het feit dat een minderheidscoalitie nog een zetel verliest opeens daar een politiek circus van te moeten gaan maken."

Wij zijn blij met de fracties die in het belang van Enkhuizen en haar inwoners constructief mee willen denken en mee willen werken aan een goed en stabiel bestuur.

Margreet Keesman

Fractievoorzitter SP

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier