h

COLUMN - Bert Putters / Gemeenteraadsverkiezingen

30 december 2009

COLUMN - Bert Putters / Gemeenteraadsverkiezingen

Hem – Vanuit de provincie krijgen wij een knipselkrant, deze is ook te lezen op de website van de Provincie, en die staat de laatste tijd bol van lijsttrekkers in de diverse gemeenten.

En dan verschijnen er ook stukjes over teleurgestelde politici die door hun partij zijn gepasseerd. Alom vaak kan ik mij de hilariteit over sommige zaken niet onderdrukken. Ook schrijnende zaken passeren aan het eind van dit jaar de revue. Ik was dan ook zeer ontdaan op het bericht van het overlijden van Henk Eggermont en ga vanmiddag naar de herdenking in sporthal “De Kloet”. Ook een andere socialist, op papier een communist, Marcus Bakker is niet meer. In het voorjaar was ik in Purmerend bij een korfbalwedstrijd van ZKV. Korfbal is juist een sport die in de Zaan door veel arbeiderskinderen werd beoefend. In het team van ZKV speelde een kleindochter van Marcus Bakker en zij vertelde mij dat haar opa de ziekte van Parkison had. Marcus Bakker was een echte Zaankanter en dat kon je horen ook. Zijn opkomst voor de arbeiders maakte als kleine jongen veel indruk op mij. De Rode Zaan kende de CPN en de PvdA. De CPN leverde ook wethouders. Zowel Henk als Marcus rusten in Vrede….

Terug op de komende gemeenteraadsverkiezingen en dan vooral hier in de streek. Ik vraag mij af in welk teken zij staan. Gaat de winst naar de landelijke partijen of de lokale, die geen binding hebben met Provinciale en landelijke politieke partijen. Is dit wel zo.
Zo was er een wethouder in Drechterland Marjan van Kampen die opereerde onder de vlag van Gemeente belangen, maar lid is van een landelijke Partij het CDA. Zij is op een niet nette manier burgemeester geworden van Wieringen, waar zij al eerder waarnemer was en Partij genote Titia Lont direct of indirect van haar troon stootte. Lont die daar met een erfenis zat van de huidige burgemeester van Enkhuizen Jan Baas; “Ik de buitenboel en jij de binenboel” heeft hij wel eens gezegd tegen zijn gemeentesecretaris en die raakte dit kwijt onder Lont.

Ook Lisette Wagenaar-de Kroon nu wethouder in Drechterland is lid van Gemeente Belangen en lid van diezelfde landelijke partij het CDA. Zij opereert op het randje van het aanvaardbare. Haar plaatselijk partij is sceptisch over de gemeentelijke herindeling en zelf heeft zij een persoonlijk mening. Die mening steekt zij bij bijeenkomsten niet onder stoelen en banken. Opmerkelijk, maar wel begrijpelijk wanneer je eigenlijk de provinciale zienswijze volgt van het CDA. Echter een andere CDA wethouder en dus wel lid van de landelijke partij, Barbara de Reus- de Wit is faliekant tegen een fusie met Drechterland en Enkhuizen. Laat staan over de inmenging van een formateur vanuit de provincie. De SP staat aan de zijlijn, maar praat wel met colleges en raadsleden. Standpunt van de SP is het moet gebeuren van onderuit. Dus laat het volk spreken. Dit houdt niet in dat partijen met een mandaat van de kiezers, zoals men dan zegt, een beslissing nemen.

Of staan de komende verkiezingen in het teken van de West-Frisiaweg. De N23 van Zwolle naar Alkmaar. De SP in de provinciale staten hebben zich al jaren verzet tegen deze weg. “Er moet een goede verbinding komen tussen Enkhuizen en de A7, maar niet ten koste van alles”, aldus mijn bijdrage. Geen doorsteek, maar wel ook kijken naar de spoorinfrastructuur. Het verdubbelen van de trajecten Enkhuizen-Hoorn en Hoorn-Heerhugowaard. Het eerste kraaltje is gelegd; € 13 miljoen voor een betere afwikkeling bij de A7. Een voorstel door de SP meerdere keren gedaan vanaf 2005. Ook de tunnel vanaf de veilingweg naar de Houtrib, was een idee van de SP en kwam er in de landelijke milieu rapportage ( MER) als meest milieuvriendelijkste eruit. Ook in hetzelfde rapport over het verdubbelen van het spoor was men in Utrecht, waar de Landelijke MER is gevestigd, erg positief.

In Enkhuizen hadden wij bij de vorige verkiezingen 2 zetels gehaald. In de loop van de zittingsperiode werd het een zetel. Dit aantal zal zeker stijgen, vooral op de manier waarop Christian Bokhove als fractievoorzitter de zaak heeft opgepakt. Hij is gesteund door veel partijgenoten, die de SP wel zijn trouw gebleven. Opmerkelijk is het dat er nu veel splinters ontstaan in Enkhuizen. Ook Jan “Washandje” Hart doet weer mee. Hij heeft veel leed veroorzaakt in het verleden bij ambtenaren en anderen. Het meest opmerkelijkste is het dat er op verschillende lijsten namen prijken, die of gepasseerd zijn door hun eigen partij of zijn/ haar geluk nu zoeken bij splinters. De keus is aan u. Ik kan jammer genoeg niet stemmen op een partijgenoot in mijn gemeente Drechterland.

Bert Putters, Statenlid SP

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier