h

Breng alfahulpen onder CAO

6 juni 2007

Breng alfahulpen onder CAO

ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers, pleit dat alfahulpen een plaats krijgen in de reguliere CAO voor de thuiszorg. Dat blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door de enorme verschuiving van huishoudelijke hulp op HH2-niveau naar HH1-niveau na de invoering van de WMO komen veel thuishulpen in de alfahulpconstructie terecht, met een summiere arbeidsvoorwaardelijke rechtspositie. ActiZ wil die ontwikkeling keren en initieert de discussie om alfahulpen onder de CAO te laten vallen.

Geen concurrentie
Wanneer alfahulpen onder de CAO VVT vallen, betekent dat alle aanbieders in de WMO hieraan gebonden zijn en de CAO VVT ook binnen het kader van de WMO algemeen verbindend wordt verklaard. ‘Concurrentie op prijs en kwaliteit is prima. Concurrentie tussen aanbieders die wél pensioen en andere premies moeten opbrengen en aanbieders zonder deze lasten is ongewenst’, zegt ActiZ. ‘Voor het streven naar scherpe prijzen mogen pensioenpremies en andere reguliere werknemersvoorzieningen geen ruilmiddel worden. Wij stellen daarom ook een verbod voor op alfaconstructies binnen de WMO.’

Verhoudingen drastisch gewijzigd
De verhoudingen tussen beide vormen van huishoudelijke verzorging na invoering van de WMO zijn drastisch gewijzigd. Waar voorheen tachtig procent van de cliënten huishoudelijke verzorging op niveau HH2 ontving, ontvangt nu twintig procent die verzorging. Voor HH1 geld het omgekeerde.

Randvoorwaarden instroming
Het HH1-tarief van gemiddeld 14 euro per uur is voor geen enkele werkgever voldoende om de normale kosten voor een werknemer te financieren, stelt ActiZ. De alfahelpende is daarom niet in dienst van een thuiszorgorganisatie, heeft een sterk uitgekleed arbeidsvoorwaardenpakket en bouwt onder meer geen pensioen op. Op het HH2-niveau zetten thuiszorgorganisaties wél eigen werknemers in. ActiZ wil met de overheid en de bonden in gesprek over de randvoorwaarden om instroming van alfahulpen binnen de CAO mogelijk te maken.

Bron: Zorgwelzijn.nl

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier