h

Verslag Raad 31/5/11: Schootsveld, kinderopvang, jaarrekening

1 juni 2011

Verslag Raad 31/5/11: Schootsveld, kinderopvang, jaarrekening

We hebben veel tijd gestopt in diverse moties en wijzigingsvoorstellen (link naar alle voorstellen). In deze vergadering de volgende onderwerpen (geen woordelijk verslag maar de strekking is heldere):

RvO vraag IJsselmeerruiters
We ontvingen een brief dat beloofde maatregelen nog niet geregeld waren. Samen met LQ daarom de vraag wanneer dit geregeld zou zijn. De wethouder zei "binnen een redelijke termijn" maar verwees vanwege detail-uitvoeringsvragen naar mogelijke agendering commissie of maken van een nadere afspraak. Ik weet niet of dat nodig is. Het is nodig dat het gewoon geregeld wordt. Misschien, als geld nodig is, kan de 2500 euro "afrondingsfout" van de Voliere in het park er voor gebruikt worden :-P.

Schootsveld
Wij zijn voor het open houden van het Schootsveld een beschermd Stadsgezicht .En zijn voor
het in stand houden, en onderhouden van het ecolint, en het behoud van de camping. Het voorstel van GroenLinks vinden we daarom veel te zwak uitgedrukt. In de structuurvisie staat "zoekgebied ondergronds parkeren" met een mooie kleur groen ingetekend. Dat is wat anders dan "parkeervoorzieningen". Handen af van de Vest, en ook doortrekken Molenweg is uit den boze.

We waren verbaasd over de brief van de ondernemers (link, na doorvragen een even onhelder verhaal). Het argument "regie" wordt na vele jaren grondaan- en verkopen opeens genoemd.

Dit voorstel heeft het over andere dan cultuurhistorische en groene motieven om de grond aan te kopen.
En wij zullen dus dit raadsvoorstel , krediet aankoop grond schootsveld daarom NIET steunen.
Sterker nog, mondeling willen we de raad verzoeken om de eerdere groene besluiten te herbevestigen.
In het vervolg van de discussie bleef de nadruk liggen op de regie. Op zich een goed iets maar niet samen met de interpretatie van het structuurplan tav. het Schootsveld: zoekgebied voor parkeervoorzieningen. Dat staat er niet, kijk maar eens op pagina X. De term "zoekgebied Ondergronds parkeren" geeft duidelijk aan dat we in het Schootsveld simpelweg GEEN groenverstorende ontwikkeling willen zien. Aangezien de wethouder maar bleef hameren op die structuurvisie (en daarmee parkeren), zowel verbaal als in het voorstel, gaan we niet mee met dit voorstel. Opvallend was dat partijen die normaal voor afstoting zijn nu opeens voor actieve grondpolitiek waren, en het opkopen van grond. Daarentegen wordt snippergroen -soms ook strategisch want wat heb je aan het middelste stukje grond dat aansluit op een vaart?- weer verkocht. We waren heel verbaasd dat uiteindelijk GroenLinks het voorstel een meerderheid gaf, waarmee zij dus een voorstel accepteerde waarin benoemd wordt dat het Schootsveld mede een zoekgebied is voor parkeervoorzieningen. SP, PvdA, LQ en CU/SGP stemden tegen de grondaankoop. Het werd met 8-9 aangenomen.

We zullen zeker nog terugkomen met actie(s) tbv. het behoud van cultuurgoed.

Kinderopvang Mantelzorg
We stelden om meerdere redenen voor de bijdrage op 100% te stellen. Omdat het een bureaucratische maatregel is. Omdat gesteld is dat Zorgloket aanvragen beoordeeld en fraude dus vrijwel niet mogelijk is. Omdat er dan geen drempel is om de opvang aan te vragen. Omdat het in totaliteit een relatief klein bedrag betreft. En omdat het voor "draagkracht" geen verschil maakt omdat de huidige tegemoetkoming ook al niet inkomensafhankelijk is. Nieuw Enkhuizen, SP, GL en LQ stemden voor. Tot onze verbazing de PvdA tegen waardoor het voorstel het niet haalde met 8-9.

Harpstraat
Nieuw Enkhuizen maakte hier al bij het vaststellen van de agenda een bespreekstuk van. Mooi want anders hadden wij dat gedaan. Prachtig project dat moet doorgaan, maar WEL in overleg met omwonenden, om vertraging in het verloop (denk aan Molenweg) te voorkomen. Aangezien onomwonden werd toegegeven dat er op gebied van Overpad (maar mss. ook verkeer) wat kinken in de kabel zijn, is het goed om -naar wij hadden begrepen- al gepland overleg tussen opdrachtgever en omwonenden eerst plaats te laten vinden. vandaar het voorstel om het voorstel een maand aan te houden. Dit voorstel haalde met SP, NE en PvdA een meerderheid van 9-8.

Bestuursakkoord
We tekenden mee met moties die duidelijk maken dat we tegen het bestuursakkoord stemmen tenzij er grote wijzigingen komen. De moties werden met 15-2 aangenomen (alleen het CDA stemde tegen). (NB. Ondertussen weten we dat er geen wijziging komt. VNG adviseert niet over "werk" te stemmen/beslissen. De Minister-President dreigt om dan geen geld meer over te maken voor de SW-bedrijven. Stuitend gedrag van een MP voor alle Nederlanders.)

Jaarstukken
Het voorstel voor meerjarenzorgraming werd overgenomen door het college.
Evenals het voorstel om toch -nu veel beter dan eind 2010 onderbouwd was waarom en wat de gevolgen zouden zijn- de voorzieningen samen te voegen. We waren niet bereid om 940k apart te zetten voor de onderhoudsplannen, als die eigenlijk niet nodig waren. Het college nam dit voorstel, bestaande uit 1.samenvoegen voorzieningen, en 2.niet apart zetten 940k, over.
(Overigens ontvingen we vandaag nog een mail van Verhoef over het verschil voor en na bestemming. Ook wij zijn heel kritisch over het grote verschil hiertussen, al is het in gemeenteland vrij gangbaar om het zo te doen. Ik vind de aard van het verschil het belangrijkst, hier vooral werk en arbeid die niet verricht is en extra lasten voor de burgers.)

Cultuurnota
Wij willen eerst benadrukken dat wij de kunst en cultuur een warm hard toe dragen.
We willen graag op de hoogte blijven van hoe het overleg met de scholen betreffende de kunst en cultuur educatie verloopt en hoe het concreet uitpakt in het volgend schooljaar .Omdat het nog onduidelijk is hoe kunst en cultuur educatie daadwerkelijk gaat uitpakken mbt de invulling van de combinatiefunctie willen wij hier graag actief over geinformeerd worden.
In het verlengde hiervan zullen we dan ook beide amendementen van Mevr Kuijsten en Kunst steunen. een knip lijkt ons verstandig om prioriteit 1 alle aandacht te geven.
De knip werd overgenomen, de cultuurnota goedgekeurd, maar de kredieten nog niet in afwachting van kadernota en accommodatie- en vastgoednota.

Hopelijk hoeven we de volgende keer iets minder werk in de vorm van wijzigingsvoorstellen te doen, bijvoorbeeld doordat andere partijen ook eerder aangeven wat ze vinden/willen en het college bij voorbaat in de commissie al wat toezeggingen doet.

U bent hier